14. prosince 2011 • 17:45

Příprava na NBA: Nauč se střílet, káží Veselému ve Washingtonu

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od minulého pátku se pere v přípravném kempu Washingtonu Wizards Jan Veselý, třetí český basketbalista v NBA. A zjišťuje, že prosadit se bude možná těžší, než sám čekal. „Je složité srovnat se s rychlostí NBA basketbalu, ale každým dnem se do toho dostávám víc a víc,“ doufá jednadvacetiletý Čech, šestka draftu.



Zatímco pro akrobatické kousky nad obroučkami v Evropě se mu začalo přezdívat „Létající ninja“, za Atlantikem v mnohem fyzičtějším stylu hry to má proti urostlým sokům složitější. A ačkoliv je se svými 211 centimetry nebývale pohyblivý, v trénincích zatím musí spoléhat na střelbu z jumpu víc, než byl kdy zvyklý. A to je problém. Spolehlivým střelcem ze střední vzdálenosti totiž není. I hře jeden na jednoho, základu basketbalu v NBA, stále přivyká s problémy. Vždyť týmový evropský basket, na který byl poslední tři roky zvyklý v Partizanu Bělehrad, se za mořem příliš nenosí.

Při utkání v tréninkovém kempu Wizards ho dokonce zblokoval i John Wall, největší hvězda týmu, která má však pouhých 193 centimetrů a je o půl hlavy menší než on.

„Když Jana srovnám se všemi našimi hráči, má skvělý cit pro hru. Extrémně dobře přihrává, rozumí tomu, kdy míč podržet a kdy se ho zbavit. Umí poslat přihrávku navíc volnému spoluhráči. Ani rychlost hry není problém, to je naopak jeho přednost. Musí ale makat na základech, na své střelbě,“ kázal Veselému kouč Wizards Flip Saunders.

Jan Veselý s českou basketbalistkou Kateřinou Elhotovou
Jan Veselý s českou basketbalistkou Kateřinou Elhotovou

Pozorovatelé ve Washingtonu míní, že i vzhledem ke krátkému času na adaptaci zaviněnému výlukou a velkou konkurencí basketbalistů na jeho pozici, bude Veselého postup v nadcházející sezoně pomalejší, než by se na šestku draftu slušelo.

„Když hraje bez míče, dobře si sbíhá do pozic. I v obraně si vede slušně. Když však dostane míč a má sám předvést akci, přijdou problémy,“ napsal fanouškovský blog týmu bulletsforever.com.

Český baksetbalista si zatím pochvaluje vřelé přijetí v šatně a přiznává, že nejvíc drží s dalšími dvěma Evropany – Francouzi Kevinem Seraphinem a Ronnym Turiafem, jenž přišel před pár dny z New Yorku. „Hrál jsem proti Veselému před lety v Evropě, znám ho,“ pravil Turiaf.

Wizards čeká premiéra v letošní sezoně 26. prosince doma proti New Jersey.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud