Jiří Punčochář
11. listopadu 2016 • 15:50

Čísla mluví jasně. Když je Satoranský v akci, daří se i Washingtonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlépe, jak může, navazuje basketbalista Tomáš Satoranský na svůj první zápas v základní sestavě Washingtonu Wizards, který přišel o víkendu. V každém z posledních tří duelů odehrál více než 30 minut a stává se velmi užitečným členem týmu. To se dobře podařilo zdokumentovat ve statistikách. Nováček NBA odvádí pro Wizards velmi zajímavé služby.



Na začátku sezony to byl twitterový hashtag #FreeSato, pod nímž se sdružovali zastánci českého nováčka v NBA. Žádali pro Tomáše Satoranského větší prostor na hřišti i důkladnější využití jeho předností.

Satoranský kampaň podpořil nadějnými výkony v dresu Washingtonu. „Tomáš přináší spoustu energie, bojovnost, výšku a atletické schopnosti,“ hodnotil ho kladně trenér Scott Brooks.

Kladný dojem z kvalitní Satoranského hry, kterou se český reprezentant v NBA prosazuje, mohou nově podpořit i zajímavá čísla. Před nástupem do středečního vítězného utkání proti Bostonu statistici spočítali, že Washington vyhrává celkově o 21 bodů, pokud je Satoranský na hřišti, a naopak prohrává o 62 bodů se svým nováčkem na lavičce.

V přepočtu na 48 minut, což je zápasový čas NBA, o osm minut delší než v Evropě, dává Washington soupeřům o čtyři body víc, hází o devět trestných hodů víc a ztrácí míč o 10 procent méně se Satoranským na ploše než mimo ni.

Užitečnost někdejšího rozehrávače USK Praha, Sevilly a naposled Barcelony podporují i další čísla, ukazující tentokrát na jeho práci v obraně. Opět v přepočtu na 48 minut je střelecká úspěšnost protivníků z pole 41,4 procenta, pokud brání Satoranský, a 48,5 procenta, pokud český univerzál sedí mezi náhradníky. Soupeři Washingtonu taky střílejí o pět procent méně trojek, když se v obraně Satoranský pohybuje.

Satoranský pracuje precizně i v obraně

Co je dál důležité, se svou novou posilou na hřišti inkasuje Washington jen 5,8 bodu z rychlých protiútoků, kdežto pokud Satoranský sedí, už je číslo výrazně vyšší – 15,8 bodu. Pohyblivý Čech se totiž rychle vrací za vlastní obrannou polovinu, pracuje tam precizně a je těžší se přes něho prosadit než přes jiné náhradníky Wizards.

Ostatně poměr inkasovaných bodů na 48 minut celkově to jen potvrzuje: se Satoranským 87,8 bodu na zápas, bez něho 110,1.

Čísla dokazují, jak efektivně dokáže Satoranský se svým časem na hřišti naložit a že se na něho Brooks může spolehnout. Kouče to musí jen uklidnit vzhledem k tomu, že do víkendu možná půjde bez dvou základních hráčů. John Wall čelí po druhém vyloučení ve dvou zápasech disciplinárnímu trestu a Bradley Beal minulou partii proti Bostonu nedohrál. Ve třetí čtvrtině odstoupil se zraněným stehnem a čekal ho rentgen.

Místo Walla by Satoranský nejspíš další šanci dostal automaticky, protože hlavní rozehrávač Wizards letos vynechává druhý zápas ve dvou dnech, což Washington v pátek a v sobotu čeká. Nyní je možné, že prostor pro rostoucí českou hvězdičku by mohl být ještě větší. Wallovi se nedaří kontrolovat svoje emoce; v jednom utkání byl vyloučen a vyfasoval pokutu 25 000 dolarů za strčení do rozhodčího a následné vulgarity, v následujícím duelu si vyloučení vysloužil ostrým faulem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud