18. února 2009 • 10:49

Oběšenému basketbalistovi (+16) daly sbohem davy

Autor: Jiří Beneš, Blesk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeden z nejsmutnějších dnů českého basketbalu v jeho historii. Rodina, kamarádi, spolužáci i spoluhráči z pražského Sokola se včera se slzami v očích naposledy rozloučili s jedním z nejtalentovanějších hráčů poslední doby Milanem Ryskou (+16), jenž si 8. února nečekaně vzal život.



Málokdo měl takové basketbalové nadání jako vicemistr Evropy do šestnácti let. Nástupce hvězd Zídka, Welshe či Bartoně však na zářivou kariéru ještě nebyl připraven. Přestože o něho měly zájem velkokluby jako Real Madrid, měl v hlavě jasno: V Česku chtěl dodělat střední školu a herně vyzrát v milovaném klubu.

Rodiče Milana Rysky, Alena s Josefem , a bratr Pavel prožívají nejtěžší chvíle v životě.
Rodiče Milana Rysky, Alena s Josefem , a bratr Pavel prožívají nejtěžší chvíle v životě.

Bohužel. Sám rozhodl, že se nedočká maturity ani sportovního věhlasu. V domě rodičů se oběsil. Včera měl v pražském Motole poslední rozloučení. Malá obřádní síň praskala ve švech. Když se za bílou rakví naposledy zatáhla opona, desítky přítomných zůstaly se slzami v očích zkoprněle stát. Jakoby ani nevěřili, že se s milovaným synem, bratrem či příkladným kamarádem už nikdy neuvidí.

Dále čtěte: Supertalent českého basketbalu se oběsil

„Byl od malička zvídavý a sport byla jeho největší láska,“ prohlásil ještě předtím smuteční řečník.

Šok z nečekané smrti sourozence zažil především Milanův starší bratr Pavel, jehož věnec z bílých růží zdobil bratrovu rakev. To on ho přivedl poprvé na palubovku klubu jeho srdce – Sokola pražského. „Byl jako jeho druhý tatínek,“ uvedl řečník v zaplněné smuteční síni.

Na poslední cestu Milana Rysku vyprovodily například skladby od Vangelise »Conquest of Paradise« či dojemná ústřední melodie filmu »Tenkrát na západě« z pera Ennio Morricenea.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud