6. října 2010 • 15:20

Liberecké dluhy? Basketbal skončí na nule

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní úspěch je nesporný, stříbro basketbalistek z MS je letošním výsledkem roku. Organizačně musela být akce taky na úrovni, když ji chválí i šéfové federace FIBA. Nyní pořadatelé šampionátu slibují, že dobře dopadne i jejich účetnictví. Ne tedy stamilionovou dírou jako lyžování v Liberci. Basketbal svá čísla ještě tají, tvrdí ale, že skončí na nule.



Kolem pěti milionů korun navíc bude muset rychle sehnat Česká basketbalová federace na nečekané prémie, které si hráčky a realizační tým vydělaly druhým místem na MS. Každý z členů týmu si přijde na 200 tisíc korun.

Ani to by však podle šéfa ČBF Miroslava Jansty nemělo znamenat, že organizace šampionátu skončí v minusu.

Kouč Lubor Blažek přebírá od Hanky Horákové trofej pro druhý tým světaFoto Barbora Reichová (Sport)


„Tohle MS přináší ještě jeden zlom, že jsme jako Češi schopní uspořádat mistrovství, po kterém nezůstanou průšvihy jako po jednom MS z roku 2004, kdy máme halu, která je sice asi nejkrásnější minimálně v Evropě, ale zdá se, že taky nejdražší. A pak máme druhé mistrovství, které se doteď nevyřešilo,“ řekl Jansta v jasné narážce na hokejový šampionát 2004 a libeňskou arénu, potažmo na velké dluhy po MS v Liberci.

Celkovou bilanci hodlá Jansta představit za tři týdny, momentálně se kalkulují zisky ze vstupného, od sponzorů a dalších subjektů. Sebevědomě ale tvrdí už teď: „Budeme na nule.“ Celkový rozpočet mistrovství světa měl být původně kolem 200 milionů korun, po škrtech skončil na 150 milionech. Na organizaci přitom šlo zhruba 100 milionů, zbytek je poplatek za pořádání pro mezinárodní federaci FIBA.

Ta byla v Brně, Ostravě a Karlových Varech mimořádně spokojena. Oproti minulému šampionátu v Brazílii vzrostla o 60 procent návštěvnost, televizní signál šel do 150 zemí světa.

Čeští lékaři zvedají ze země zraněnou Janu VeselouFoto Martin Sekanina (Blesk)


Právě výborná návštěvnost (rekord přes 6000 diváků na finále) pomůže ČBF zalepit mezeru po nenadálých prémiích. „S jejich výší jsme nepočítali, měli jsme ale rezervy a trošku pomůžou i diváci,“ dodal Jansta.

Přiznal, že sponzoři se těžko přesvědčovali, aby akci podpořili. I šéf organizačního výboru Stanislav Křiváček poznamenal, že celková nedůvěra po propadáku lyžařského MS v Liberci, který dodnes řeší vláda, byla velká.

I basketbal se dočkal státní podpory, pořadatelé mistrovství světa její výši ale tají. Oznámit ji chtějí až s celkovou bilancí za tři týdny. Podpora má prý několik složek. „Neradi bychom vypustili mylná čísla, raději je řekneme, až budou definitivní,“ tvrdí Křiváček.

O výši pokrytí turnaje ze strany státu nechtěl spekulovat ani v procentech, přestože právě forma a výše státního příspěvku by měla být po libereckém varování nanejvýš jasná.
Veramejenková a Anufryjenková brání Ivanu VečeřovouFoto Barbora Reichová (Sport)

„Prvotní jednání se státem vedl ještě za minulý přípravný výbor pan Hamza, jemuž tímto děkujeme, protože bez jeho snahy bychom my již neměli co pořádat. Bez manažerských schopností pana Hamzy a sportovních výsledků trenéra Bobrovského by MS u nás nikdy nebylo,“ soudí Křiváček.

Hamza se dodnes netají hořkostí, že z pořadatelského týmu MS vypadl.
Členy současného výboru kritizuje například za malou snahu odehrát zápasy v brněnské sportovní hale Rondo, která prošla kvůli MS nákladnou rekonstrukcí za 400 milionů korun, ale nakonec v ní místo basketbalistek hrála hokejová Kometa.

Basketbalové MS 2010 Lyžařské MS 2009
150 000 000 korun Rozpočet 623 257 000 korun (dalších více než 2 miliardy stála výstavba infrastruktury)
153 674 Diváci 200 000
60 - 3000 - 1500 Kč Ceny vstupenek 200 - 1500 Kč
50 000 000 Platba za pořádání 0
30 000 000 Dotace z veřejných zdrojů 273 000 000 korun (navíc přes 2 miliardy korun na infrastrukturu)
0 korun (řídí FIBA) Příjem z TV práv a reklamy cca 200 milionů korun (včetně příspěvku FIS)
45-50 000 000 korun Rozpočet svazu 60 000 000 korun

Česká reprezentantka Vítečková v akci proti Bělorusku
Česká reprezentantka Vítečková v akci proti Bělorusku

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud