11. srpna 2010 • 05:01

Záhadná Šimůnkova smrt: Utekl umřít k manželce

Autor: Tomáš Pokorný
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřikrát se stal mistrem světa, závod s vážnou nemocí, o níž věděli hlavně jeho nejbližší, ale prohrál. V pouhých 48 letech zemřela legenda českého cyklokrosu Radomír Šimůnek. Skonal doma v Kamenici u Prahy v noci na včerejšek zřejmě na následky selhání jater. Šimůnek byl kvůli vážné nemoci hospitalizován v Kolíně. Tam ale v pondělí po akutní operaci kýly podepsal revers. Zřejmě chtěl umřít doma u své manželky Jany.



Právě manželka včera zavolala k Šimůnkovi záchranku, když mu nenahmatala puls.

„Kolem půl třetí ráno jsme do Kamenice vyjížděli. Lékař na místě už jen konstatoval smrt. Příčinu úmrtí určí pitva. Muž byl ale v konečném stadiu cirhózy jater,“ potvrdil Blesku ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.


Tři čtvrtiny pacientů onemocní cirhózou jater z přemíry alkoholu. Několik lidí Blesku potvrdilo, že Šimůnek k němu neměl daleko.

„Rád se napil, dvě flašky vína za večer pro něho nebyl problém,“ řekl člověk z jeho okolí.

Ještě v lednu Šimůnek doprovázel staršího syna Radomíra (26), který rovněž závodí, na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře. Pak se jeho stav výrazně zhoršil a musel do nemocnice v Kolíně.
Na stupních vítězů. Snímek je z roku 1990, kdy Šimůnek vyhrál závod Superprestige v Římě
Na stupních vítězů. Snímek je z roku 1990, kdy Šimůnek vyhrál závod Superprestige v Římě

„Byl u nás hospitalizován na interně a následně na chirurgii, kde byl neplánovaně operován,“ řekla Blesku mluvčí kolínské nemocnice Gabriela Uriková.

Šimůnek, jenž si pokazil hvězdnou kariéru v roce 1992, kdy při autonehodě zabil tři lidi, podstoupil operaci kýly, která cirhózu jater nezřídka provází a v mnoha případech musí být operována bezodkladně.

„Po operaci byl na vlastní žádost propuštěn domů,“ dodala mluvčí nemocnice. Že by nechtěl poslední dny strávit ve špitále?

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud