3. července 2010 • 11:17

Kreuziger versus Basso. Kdo bude lídrem?

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase jsou dva. Zase se musí Roman Kreuziger dělit o post jedničky v týmu Liquigas. Zase až průběh Tour de France ukáže, kdo se stane jasným lídrem.
On, nebo vítěz Giro d’Italia Ivan Basso. Komu bude pomáhat osm zbylých jezdců? A co může Kreuziger vytěžit ze spolupráce s velezkušeným Bassem?
Sedmadevadesátý ročník „Staré dámy“ začíná dnes prologem v Rotterdamu (PP 17.30 na Eurosportu).



Do dnešního prologu Tour de France odstartují ve stejné pozici. Roman Kreuziger i Ivan Basso, oba jako lídři týmu Liquigas. Kdo komu bude nakonec v kopcích pomáhat se rozhodne až po několika etapách.

„Hodně bude záležet, jak proběhne první týden, zase bude mnoho stresu a pádů. Může se tam stát spousta věcí. Vždyť někdy před šesti lety právě na kostkách v Belgii ztratil Španěl Mayo Tour. Koupil tam asi sedm minut,“ připomněl Kreuziger.



Ivan Basso zdraví diváky.Foto ČTK/AP


Vedení Liquigasu vsadilo na jistotu, když se nepoštěstí jednomu, situaci zachrání ten druhý. Strategická bitva v médiích už ale propukla naplno. „Můžu Tour vyhrát,“ prohlásil sebevědomý Basso, vítěz Giro d‘Italia.

„I s pomocí týmu, stejně jako jste to viděli na Giru, kde jsem se mohl spolehnout na práci Vincenza Nibaliho. Stejnou podporu očekávám na Tour od Kreuzigera. Za několik let budu já pomáhat zase jim,“ prohodil Ital, čímž jako by ignoroval, že o pozici jedničky by se měl alespoň ze začátku Tour s Kreuzigerem dělit.

„Vítěz Gira v podstatě nemůže říct, že nejede na Tour jako lídr,“ reagoval na jeho slova Roman Kreuziger starší. „On může před Tour do novin pleskat, co chce, to je hledisko taktiky, ale ta realita, až se dostanou pod dvacetikilometrový kopec, bude o tom, jak je na tom kdo fyzicky.“



Kreuziger bral Tour jako vrchol sezony a hned od začátku k ní směřoval svůj závodní i tréninkový plán, naopak Basso se pro účast rozhodl v euforii po vítězném Giru a včera sám přiznal, že mu ke stoprocentní formě ještě kousek chybí. „Je dobrá, i když ještě ne dokonalá. Ale jsem spokojený, vím, že v příštích týdnech ještě poroste,“ prozradil Basso. „Plán Liquigasu zní, abych byl na pódiu a na to jsem připravený,“ zdůraznil.



Roman Kreuziger bude bojovat o pozici lídra.Foto ČTK/AP
Když měl Basso na Giru za pomocníka Nibaliho, dotáhl ho k celkově třetímu místu. A ať už minisouboj o post lídra na Tour dopadne jakkoli, Kreuziger by se s Bassem mohl vyvézt k podobnému životnímu úspěchu.

„Romanova pozice je velice dobrá, Basso musí být psychicky hodně v pohodě. Pokud bude v pořadí, určitě bude pro Romana nesmírnou podporou,“ mínil Kreuziger starší.

Podle slov českého jezdce s Bassem žádnou taktiku neprobírali. „Platí to, že závod musí na začátku tvořit jiní, my zatím jen sledujeme,“ konstatoval Kreuziger, jenž se na hotelu poblíž Rotterdamu zabydlel v dvoulůžkovém pokoji s kolegou Danielem Ossem a společně s Bassem si opět projížděl část 3. etapy na zrádných kostkách.

„Teď už člověk stejně nic nedožene,“ připustil Kreuziger den před startem prologu. „Ale cítím, že forma je dobrá.“

Kreuziger vs. Basso
VĚK Když Basso na své první Tour v roce 2002 oblékl bílý trikot pro nejlepšího mladíka (11. celkově), Kreuziger se jako junior teprve rok otrkával ve Švýcarsku. Letos už druhá desítka na bílý dres rozhodně stačit nebude.

ZKUŠENOSTI Basso sice působí v profi týmu o devět let déle než Kreuziger, ten už ale také není žádným vyjukaným nováčkem. Před svou třetí Tour si po vzoru všech favoritů vyzkoušel její nejtěžší úseky, další nástrahy trasy zase dobře zná z jarního závodu Paříž-Nice.

PSYCHIKA Tady by mohl mít Basso trochu navrch. Vítěz Giro d‘Italia už nemusí nic dokazovat, pojede v naprosté pohodě. Naopak Kreuziger čelí každý rok větším očekáváním a bude důležité, jak se s tím dokáže vypořádat.

MOTIVACE Kreuziger baží po úspěchu z Tour a letos tomu podřídil sezonu. Jeho parťák už má splněno, ačkoli vyhlašuje, že po Giru chce vyhrát i Tour, udržet stoprocentní koncentraci další tři týdny v kuse je hodně velké sousto.

VÝKONNOST Oba jsou výbornými vrchaři a neztrácí cenné vteřiny v časovkách. Basso vládl kopcům letošního Gira, Kreuziger šokoval loni na Tour, když dorazil s nejlepšími jezdci na Mont Ventoux. O roli jedničky Liquigasu může rozhodnout větrné pobřeží v Nizozemsku i kostky v Belgii.







Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud