18. července 2011 • 14:00

Dejte si pozor na Miláčka, varuje Armstrong

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I sedminásobný vítěz Lance Armstrong se těší na finiš Tour de France. Největší favorité totiž zatím taktizují, a tak ve žlutém dresu i po Pyrenejích dál jede Francouz Thomas Voeckler. „A tenhle chlapík umí trpět. Ještě to bude zábava,“ soudí Američan.



Před sedmi lety si získal srdce Francouzů, když na Tour de France vybojoval v troufalém úniku žlutý dres a dokázal jej po deset dní držet, než jej v Alpách předal pozdějšímu vítězi Lanci Armstrongovi. I proto se mu v rodné zemi říká „Miláček“.

Francouzi totiž čekají na vítězství domácího jezdce od y pro VeloNews říkal:
„Nevidím tu žádného Francouze, který by mohl vyhrát. Jsme tu na prázdninách.“

Jenže Voeckler znovu probouzí naděje pořadatelské země. A fandí mu i Armstrong, který potěšeně na Twitteru rozebíral jeho sílu v královské pyrenejské etapě.

„Nevisel na chvostu, ale byl jedním z nejsilnějších. To ostatní nebyli dost průbojní anebo agresivní, aby pole zmenšili. Má dvě minuty náskoku na Evanse, pokud dokáže udržet tenhle odstup, tolik v poslední časovce neztratí. Je Francouz. Tohle je Tour de France. A tenhle chlapík umí trpět.“

Voeckler se oblékl do žlutého po 9. etapě, kdy dva jeho kolegy z úniku smetlo auto, ale on frčel dál. Španěl Flecha mu pak vyčítal, že myslí jen na sebe. Jenže Francouzi svého hrdinu denně halasně vítají. Považuje se sice za dočasného držitele dresu, ale zatím chodí v cíli etap na pódium. „Favorité budou mít co dělat, aby z něj ten dres sundali,“ soudí i Jonathan Vaughters, manažer Garminu.


Možná ani Voecklera nezlomí vtip, podle kterého Francouzi oblékají žlutý trikot jen proto, aby jej zahřáli pro Američana či Španěla. V posledních letech totiž útočí na etapové triumfy nebo puntíkatý dres.

Ale vítěz dvou etap na Tour má skvělou sezonu s osmi triumfy, vyhrál etapy i na Paříž-Nice. „Mám životní formu. Ale ani v ní bych nestačil před sedmi lety na Armstronga,“ míní.

Voecklerova stáj Europcar, do níž půjčovna vozů dává peníze právě kvůli tomuto jezdci, zatím takticky využívá sil ostatních týmů. Do kopců hrdinsky tahá muže ve žlutém Pierre Rolland. Obětovat se pro něj bude i Anthony Charteau, loni nejlepší vrchař.

„Týmu dává ten dres křídla. Možná jej dokážeme ubránit i na Galibieru a jet v něm až na Alpe d’Huez. To by byl sen,“ říká manažer týmu Jean-René Bernaudeau. Voeckler se ale nadšení brání, stejně jako od sebe skoro každý den – zatím neprávem – odháněl žlutý dres: „Ale já nevěřím ani vteřinu, že bych mohl vyhrát. Moje šance je nulová.“

THOMAS VOECKLER
Narozen: 22. června 1979

Země: Francie. Pochází z Alsaska, ale žil na Martiniku.

Stáj: Europcar

Největší úspěchy na Tour: držitel žlutého dresu po 10 dní v roce 2004, letos jej oblékl po 9. etapě. Vítěz dvou etap (5. etapa v roce 2009, 15. etapa v roce 2010).

Přezdívka: Miláček

Ve žlutém trikotu zůstává na Tour Francouz Voeckler
Ve žlutém trikotu zůstává na Tour Francouz Voeckler




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud