25. září 2011 • 17:13

Zlato ze závodu s hromadným startem na MS vyspurtoval Cavendish

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorizovaný britský cyklista Mark Cavendish se stal mistrem světa v závodu s hromadným startem. Druhý dnes skončil ve spurtu Australan Matthew Goss. Pro bronz si dojel Němec André Greipel, jenž projel cílem prakticky shodně se čtvrtým Švýcarem Fabianem Cancellarou a musela mezi nimi rozhodnout až cílová fotografie.



Čeští reprezentanti Jan Bárta a Petr Benčík v Kodani při neúčasti české jedničky Romana Kreuzigra neuspěli a závod nedokončili.

Na 266 kilometrů dlouhé trati pustil v úvodu peloton do úniku sedmičku jezdců, jejíž náskok byl po první třetině závodu až osm minut, ale poté již nenarůstal. Krátce po odjetí druhé třetiny se k uprchlíkům dokázalo dostat další kvarteto jezdců a před metou 200 kilometrů vývojem závodu zamíchal hromadný pád, v němž se ocitl vedle Čechů například také norský obhájce loňského prvenství Thor Hushovd.

Čtyři z celkem 17 kol před cílem měli uprchlíci před hlavní části pelotonu náskok už jen minutu a půl, takže bylo zřejmé, že svoji snahu k úspěšnému závěru nedovedou. Startovní pole je také před posledním kolem pohltilo a vše spělo k rozuzlení až v úplném finiši.

V něm si špici pelotonu pohlídali Britové a Cavendish jako hlavní favorit mohl napodobit Toma Simpsona, který se v roce 1965 v San Sebastianu stal dosud posledním britským vítězem závodu s hromadným startem. "Po dlouhé jsem dalším Britem, který to dokázal, nemohu tomu vůbec uvěřit," řekl Cavendish v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport.

Připustil, že cítil velkou příležitost vyhrát. "O této trati vím už tři roky a věděl jsem, že tohle MS je moje šance, že se na něj můžu soustředit," uvedl Cavendish a už vyhlížel úspěch na domácí půdě při olympijských hrách v Londýně. "Olympiáda bude podobná a já doufám, že to bude mít i stejný scénář," dodal.

Nezapomněl na týmové kolegy, kteří mu k triumfu výrazně pomohli. "Musím před nimi smeknout.Oceňuji, že takhle na konci sezony pro mě celá ta britská parta pracovala. Snažili jsme se nepanikařit a držet se celý závod pohromadě," prohlásil šestadvacetiletý šampion.

Jeden z dalších favoritů Cancellara naopak musel vypít kalich hořkosti až do dna. Po zklamání z nepovedené časovky, v níž sice získal bronz, ale kvůli velké chybě krátce před cílem přišel o stříbro, dnes čtyřnásobný šampion v jízdě proti chronometru skončil o milimetry čtvrtý.

Slovenská naděje Peter Sagan nakonec do boje o medaile nepromluvil a obsadil 12. místo. Sedmnáctý skončil lídr žebříčku UCI Philippe Gilbert z Belgie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud