19. května 2012 • 17:15

Fantastický úspěch Bárty na Giru d´Italia: Ve 14. etapě dojel druhý!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Jan Bárta obsadil druhé místo v alpské 14. etapě Gira d'Italia. Sedmadvacetiletého debutanta na velkém závodě dnes porazil po 205 kilometrech v závěrečném spurtu kolega z tříčlenné skupiny uprchlíků Andrey Amador z Kostariky. Druhý český účastník Gira Roman Kreuziger skončil šestnáctý a udržel šestou příčku v průběžném pořadí.



Staronovým lídrem je po dnešku Kanaďan Ryder Hesjedal, jenž se v závěrečném stoupání odpoutal od skupiny favoritů a dojel čtvrtý. Bývalý biker, jenž už měl růžový trikot čtyři etapy, vystřídal v čele Španěla Joaquína Rodrígueze.

Kreuziger se v závěrečných stovkách metrů neudržel hlavní skupiny s Ivanem Bassem či svým týmovým kolegou Paolem Tiralongem a několik sekund ztratil. Zůstal však šestý s odstupem 1:07 na Hesjedala.

Bárta dnes byl jedním z nejaktivnějších jezdců. Člen německého týmu NetApp, jenž startuje na Giru poprvé díky divoké kartě, strávil v úniku většinu etapy. Nejprve jako člen osmičlenné skupiny, od níž se později odpoutal a jel dlouho sám. V jeden moment byl jeho náskok před pelotonem až 13 minut.

Vicemistr republiky v časovce Bárta díky sólojízdě vyhrál horskou prémii na prvním z dnešních dvou vrcholů Col de Joux a dostižen byl až v průběhu osmnáctikilometrového sjezdu, když na mokré silnici jel přece jen opatrněji než někteří z jeho pronásledovatelů.

Dostali se před něj Amador a Ital Alessandro De Marchi, kteří ve dvojici zahájili sedmadvacetikilometrové stoupání do cíle v Cervinii. Bárta se však na ně po heroickém výkonu necelých sedm kilometrů před cílem dotáhl a bojoval o životní výsledek.

Vítěz závodů Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho a Kolem Kolína nad Rýnem vjížděl do cílové rovinky na vrcholu kopce ve výšce 2001 metrů nad mořem z prvního místa, nicméně Amador se přes něj přehnal a odsunul ho na druhou pozici. De Marchi byl třetí s dvousekundovou ztrátou, Hesjedal dojel čtvrtý 20 sekund po vítězi.

Nedělní 15. etapa o délce 169 km bude podobná té dnešní. První úsek bude relativně rovinatý, pak přijdou na řadu čtyři náročná stoupání.

Výsledky

1. Amador (Kost.) 5:33:36, 2. Bárta (ČR) stejný čas, 3. De Marchi (It.) -2, 4. Hesjedal (Kan.) -20, 5. Tiralongo (It.), 6. Urán (Kol.), 7. Rodríguez (Šp.), 8. De Gendt (Belg.), 9. Scarponi (It.), 10. Gadret (Fr.) všichni -46, ...16. Kreuziger (ČR) -52.

Průběžné pořadí:

1. Hesjedal 59:55:28, 2. Rodríguez -9, 3. Tiralongo -41, 4. Casar (Fr.) -1:05, 5. Basso (It.) -1:06, 6. Kreuziger, 7. Intxausti (Šp.) oba -1:07, 8. Urán -1:19, 9. Scarponi -1:20, 10. Pozzovivo (It.) -1:21, ...46. Bárta -13:57.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud