21. května 2012 • 20:53

Kometa Sagan: Slovenský démon, jehož obdivuje i Merckx

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Univerzální voják, který jde do všeho. Rambo na kole. Agresivní démon, jehož obdivuje i belgická legenda Eddy Merckx. Tato a ještě další přirovnání padají na adresu slovenského cyklisty Petera Sagana, jenž minulý týden vyhrál pět z osmi etap závodu Kolem Kalifornie. Dokázal tím téměř nemožné. Strhnul na sebe velkou pozornost v době, kdy jeho disciplína žije Girem d´Italia.



Kanibal mu neříkají jen proto, že tuto přezdívku používal Eddy Merckx. Slovenský cyklista Peter Sagan má přitom s nedotknutelnou legendou mnoho společného, což naposledy ukázal na podniku Kolem Kalifornie, kde vyhrál pět etap.

Vedle jeho tří etapových triumfů na španělské Vueltě tak zaznamenal největší úspěch kariéry. V době, kdy je silniční scéna svázána taktikou, navíc drtí soupeře agresivní strategií a jede neustále na plný plyn.

Tak se dostal i k posledním triumfům. Všechny získal v hromadném spurtu, když za sebou nechal jména hvězdných rychlíků jako Tom Boonen či Gerald Ciolek. Když se rozhodovalo, nasadil brutální a nechal všechny za sebou.

1283266:gallery:true:true

„Když jsem vyhrál první tři etapy, docházely mi síly, takže musím pochválit hlavně tým. Kolegové za mnou sami chodili a říkali, že pojedou na mně,“ říkal Sagan, jenž je kromě spurtu silný i v časovce a umí s nejlepšími přejet i středně těžká a krátká stoupání. Pro robustní postavu se mu někdy v pelotonu říká Rambo nebo Terminátor.

„Jeho agresivní styl se mi líbí. Je to komplexní jezdec, jen škoda, že nemá takovou sílu ve velkých kopcích, ale jinak může vyhrávat všechno,“ uvedl na jeho adresu i samotný Merckx.

Zároveň nakousl fakt, že ve 22 letech za elitou zaostává v opravdu náročných horách, proto se zatím soustředí spíše na jednorázové závody a dílčí etapová vítězství. Může za to i fakt, že rodák ze Žiliny vzešel z horských kol a cyklokrosu, odkud si na silnici přinesl excelentní výbušnost a zrychlení.

První závod kariéry přitom vyhrál na sestřině kole ze supermarketu. Tehdy jako huberťák triumfoval s chatrnými brzdami a dámským sedlem. Pak si na biku dojel v 18 letech pro zlato z juniorského MS.

1284849:gallery:true:true

O rok později bral ve stejné kategorii stříbro mezi cyklokrosaři. Coby profesionál o sobě dal slovenský démon poprvé výrazně vědět hned v roce 2010, kdy vyhrál dvě etapy závodu Paříž-Nice.

Nyní, po one man show v USA, jej cyklistický svět chválí. „Je nebezpečný. Nepatří k lidem, kteří by vyčkávali, takže pokud je v pelotonu a ostatní cyklisté neútočí závod, musí počítat s tím, že nakonec vyhraje Sagan ve spurtu,“ vysekl mu poklonu i Robert Gesink, který se stal v Kalifornii celkovým vítězem.

lánuje uspět i na Tour de France, kde si chce odbýt velkolepou premiéru. „Mám v plánu ji jet a mám v plánu ji jet dobře. Jak na tom ale budu, se ukáže až v červenci,“ uvedl v neděli v cíli amerického podniku v Los Angeles.

Pokud se na start postaví i rychlík číslo jedna Mark Cavendish, čeká se ostrý boj. Ve hře pak je i úspěch na olympiádě v Londýně, neboť jde o závod, který obvykle končí hromadným dojezdem. A to je výzva, kterou slovenský cyklista s motorem v nohách nemůže odmítnout.

Peter Sagan

Narozen: 26. ledna 1990 v Žilině

Tým: Liquigas

Výška/váha: 184 cm/73 kg

Specializace: spurtér, časovkář

Největší úspěchy: 3 etapová vítězství na Vueltě (2011), vítěz celkem sedmi etap Kolem Kalifornie (2011 a 2012), vítěz dvou etap a nejlepší sprinter závodu Paříž-Nice 2010 (silnice), vítěz závodu Kolem Polska a Kolem Sardínie (2011), juniorský mistr světa (horská kola), juniorský vicemistr světa 2009 (cyklokros).





Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud