30. dubna 2013 • 15:19

Lékař Fuentes dostal podmínku za pomáhání sportovcům s dopingem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechvalně proslulý španělský lékař Eufemiano Fuentes byl odsouzen k podmínečnému vězení na jeden rok za ohrožování zdraví sportovců, kterým pomáhal k dopingu. Ačkoli to Fuentes popírá, soud ho shledal vinným a navíc mu na čtyři roky zakázal vykonávat lékařskou praxi.



Madridský soud tak uzavřel antidopingovou akci s názvem "Operación Puerto", která začala v roce 2006 policejní razií. Na Fuentesově klinice tehdy byly zabaveny anabolické steroidy, přístroje na transfúzi a krevní konzervy.

Státní zástupkyně pro pětapadesátiletého lékaře požadovala dva roky vězení. Před soudem stanuli i další čtyři obžalovaní. Ignacio Labarta, jenž tehdy pracoval ve vedení cyklistického týmu Comunidad Valenciana, dostal podmínku na čtyři měsíce.

Fuentesova sestra Yolanda, bývalí šéfové stájí Manolo Saiz a Vicente Belda byli osvobozeni. Ti všichni měli pomáhat desítkám sportovců, převážně profesionálním cyklistům, k dopingu.

Soudkyně však odmítla požadavky antidopingových orgánů a mezinárodních sportovních federací, aby svolila k analýze 211 krevních konzerv od 35 různých lidí, což by pomohlo identifikovat sportovce zúčastněné v aféře. Obhajoba ihned po vynesení rozsudku oznámila, že se odvolá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud