29. května 2016 • 04:00

Po**al jsem si to sám! Outsider se připravil o triumf z Gira hloupým pádem

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen velkou stíhací jízdou si Vincenzo Nibali zajistil svoje druhé prvenství na Giru d’Italia v kariéře. K tomu, že dnes do cíle v Turíně dojede jako vítěz, přispěl i svojí fatální chybou v páteční horské etapě do té doby nezlomný Steven Kruijswijk. Excelující outsider tehdy při sjezdu z nejvyššího kopce závodu narazil do sněhu, zničil kolo, zlomil si žebro a propadl se až na průběžné 4. místo. „Posral jsem si to sám,“ věděl moc dobře nizozemský vrchař. Den po svém selhání se rozmluvil o tom, jak se připravil o životní šanci.



Po tři týdny neudělal jedinou chybu, poslední týden jel neohroženě v růžovém dresu. „Pokud sám neselže, Giro vyhraje,“ věděli i největší soupeři. Zkratu nečekaného lídra se však nakonec přece jen dočkali. Steven Kruijswijk upadl ve zdánlivě snadné zatáčce, lemované bariérou ze sněhu, a dal tak šanci vyhrát závod ostatním.

„Věřím, že jsem byl jedním z nejlepších závodníků na Giru,“ řekl hrdě. „Bohužel v můj neprospěch patří k cyklistice taky schopnost udržet se na kole a v tom jsem já v pátek neuspěl.“

VIDEO | Podívejte se na spektakulární Kruijswijkův pád


Na cestě ve sjezdu z Colle dell’Agnello, nejvyššího bodu letošního Gira, se prý chystal posvačit, aby nabral energii. „Stupidní chyba. Jel jsem na hraně, zároveň jsem chtěl jíst a pít. Posral jsem to. Následoval jsem ty nejlepší (Nibaliho a Chavese), pak jsem udělal tuhle chybu a skončil ve sněhu. Posral jsem si v ten moment celé Giro,“ přiznal Kruijswijk.

Nibali s Chavesem mu ujeli a Nizozemec už je nikdy nedohnal. Na hotel dorazil vysílený, špatným zprávám ale neměl být konec. Ukázalo se, že má zlomené žebro.

Má s tím cenu pokračovat? Kruijswijk se zapřel, ještě se chtěl pokusit o nemožné. Bojoval i v sobotní poslední horské etapě, ale marně.

Nebylo divu. Měl za sebou bezesnou noc, během níž se na posteli převaloval ve stresu ze zmařené šance a v bolesti kvůli žebru.

„Mohl jsem se jen zkusit držet, ale nešlo to. Už jsem nemohl udělat víc. Pořád jsem hodně zklamaný a je velká škoda, že tady stojím bez růžového dresu,“ říkal novinářům v sobotu.

Do dnešního turínského cíle tak nedojede jako vítěz, ale naopak jako jeden z poražených celého Gira.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud