10. května 2009 • 17:48

Druhou etapu Giro d'Italia vyhrál Petacchi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Druhou etapu cyklistického závodu Giro d'Italia vyhrál domácí sprinter Alessandro Petacchi ze stáje LPR, jenž si na tomto závodu připsal jubilejní dvacáté prvenství.



Po 156 kilometrech z Jesola do Terstu se rozhodlo v závěrečném spurtu, ve kterém nakonec Ital udolal vedoucího muže průběžného pořadí Marka Cavendishe.

Britský jezdec stále těží z vítězství svého týmu Columbia v sobotní úvodní časovce družstev a bude pokračovat v růžovém trikotu lídra i v pondělí.O rozruch se v etapě staral především Leonardo Scarselli, jenž se po devíti kilometrech vydal do sólového úniku.

Peloton uprchlíka dostihl zhruba dvacet kilometrů před cílem a hlavní slovo dostali specialisté na hromadné dojezdy. Petacchi nechal vzpomenout na roky 2003-05, kdy zde vyhrál celkem 19 etap.

Od té doby jej však provázela častá zranění a nevyhnul se mu ani dopingový skandál."Tři dny jsme přemýšlel o tom, jak Cavendishe porazit, a povedlo se mi to přesně tak, jak jsem si představoval," liboval si pětatřicetiletý Ital po úspěchu nad největší spurtérskou hvězdou minulé sezony.

Dva z favoritů Ital Ivan Basso a Američan Levi Leipheimer přijeli v padesátičlenné skupině se ztrátou 13 sekund za vedoucí skupinou, poté co peloton rozdělila pět kilometrů před cílem nehoda. "Tyhle dojezdy jsou riskantní.

Samé ostrůvky, díry v silnici, člověk má někdy chuť zmáčknout brzdu, když by neměl," uvedl slavný debutant na Giru Američan Lance Armstrong, jenž se kolizi vyhnul.

Jako první ze 198 jezdců opustil peloton Němec Matthias Russ, jenž si při pádu zlomil klíční kost.Také v pondělí čeká na cyklisty převážně rovinatá etapa a celkem 198 kilometrů s dojezdem ve Valdobbiadene.



2. etapa Jesolo - Terst (156 km):

1. Petacchi (It.) 3:43:07,
2. Cavendish,
3. Swift (oba Brit.),
4. Davis (Austr.),
5. Farrar (USA),
6. Gatto,
7. Gavazzi,
8. Vigano,
9. Mori (všichni It.),
10. Devenyns (Belg.) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Cavendish 4:04:43,
2. Renshaw,
3. Rogers (oba Austr.),

4. Lövkvist (Švéd.)
5. Hagen (Nor.) všichni -14,
6. Farrar, 7. Petacchi oba -16,
8. Vande Velde (USA),
9. Wiggins (Brit.) oba -20,
10. Armstrong (USA) -27.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud