12. listopadu 2009 • 16:33

V anketě o Krále cyklistiky dominoval Kreuziger

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem 45. ročníku ankety Král cyklistiky o nejlepšího českého jezdce za rok 2009 se potřetí stal Roman Kreuziger. Třiadvacetiletý silničář zopakoval triumf z roku 2004 a obhájil prvenství z loňska.



Slavnostní vyhlášení se dnes uskutečnilo v Praze.Kreuziger přesvědčivě anketu ovládl, přestože jeho jménu nefiguruje v dlouhém seznamu českých cyklistů, kteří vybojovali medaile na mistrovství světa či Evropy.

Jezdec italské stáje Liquigas je však jasnou tuzemskou jedničkou mezi profesionály. Především uspěl na největším a nejslavnějším etapovém závodu Tour de France, kde vylepšil o čtyři pozice vylepšil loňské umístění a skončil devátý.

Navíc vyhrál závod Kolem Romandie, byl třetí Kolem Švýcarska a vybojoval i jedno druhé místo v etapě Vuelty. V celkovém pořadí prestižního seriálu ProTour skončil sedmý.Kreuziger se tak při svém mládí vydal stíhat v počtu prvenství v anketě legendární bratry Jana a Jindřicha Pospíšilovy.

Dvacetinásobní mistři světa v kolové získali ocenění osmkrát, silničář Ján Svorada triumfoval pětkrát."Volba 'krále' byla oproti minulým rokům jednoduší. I když čeští cyklisté přivezli z mistrovství světa a Evropy celkem 23 medailí, z nichž čtyři byly zlaté, vyhrál Kreuziger naprosto přesvědčivě.

Jeho vystoupení na Tour de France bylo skvělé," řekl předseda Českého svazu cyklistiky Marián Štětina. Kreuziger obdržel šestinásobně víc hlasů než druhý v pořadí.Oceněni dnes ale byli i všichni čeští medailisté.

Mimo jiné mistr Evropy v omniu Denis Špička, zlatí z ME v bodovacím závodě dvojic Jan Dostál a Vojtěch Hačecký, mistr Evropy ve fourcrossu Michal Prokop, cyklokrosový vicemistr světa Zdeněk Štybar, třetí z MS ve fourcrossu Tomáš Slavík či Martin Bláha s Jiřím Hochmannem, kteří získali bronz na MS v bodovacím závodu dvojic.

Medaile z MS vybojovali i hendikepovaní cyklisté Jiří Ježek a Jiří Bouška, mistr světa v závodu na kilometr s pevným startem.Do Síně slávy byli jmenováni do Klubu Rytíř cyklistiky Jindřich Pospíšil, Vladimír Vávra a Jozef Regec. Titul Miss sympatie české cyklistiky získala v internetovém hlasování fanoušků poprvé Lucie Záleská kombinující silnici s dráhou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud