25. listopadu 2022 • 12:25

Splnit medailový sen, připravit show. Baseballisté chystají domácí ME

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí v historii se v příštím roce v Česku odehraje evropský šampionát baseballistů. Reprezentanti si pro přelom září a října stanovili medailový cíl, organizátoři chtějí plné tribuny. „Uděláme maximum, abychom splnili sen mnoha generací. Máme pro to v domácím prostředí ideální podmínky,“ prohlásil trenér Pavel Chadim. Výjimečnost roku 2023 podtrhuje premiérový start týmu na březnovém World Baseball Classic.



V sobotu se česká baseballová reprezentace dozví soupeře pro ME 2023. Šampionátu se od 24. září do 1. října zúčastní 16 týmů, zápasy proběhnou v pěti hostitelských městech (Praha, Brno, Ostrava, Třebíč a Blansko) na osmi hřištích. Turnaj Češi rozehrají v Ostravě, o konečné umístění se utkají na stadionu úřadujících domácích šampionů Draků Brno.

„Za posledních třicet let mělo medaile na mistrovství Evropy jedenáct různých zemí a Česko ještě ne. To chceme změnit,“ řekl reprezentační kouč Pavel Chadim. Titul budou obhajovat Nizozemci, Češi skončili naposledy pátí.

„Hrát před domácím publikem bude hodně náročné. Budeme se muset hodně věnovat i psychické stránce, ale věřím, že nám fanoušci pomohou. Je to náš sen, který chceme proměnit ve skutečnost,“ prohlásil Chadim.

Velký cíl si před sebe postavili i organizátoři – chtějí uspořádat nejlepší šampionát v historii.

Češi chystají domácí ME v baseballu
Češi chystají domácí ME v baseballu

„Na organizaci pracujeme už dlouho. Chceme z mistrovství Evropy udělat show, která tady v baseballu ještě nebyla. Věříme, že tomu pomohou výkony hráči, ale také fanoušci. Chceme plný dům při každém zápasu českého týmu a úžasnou atmosféru, která hráčům pomůže,“ uvedl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Reprezentaci čekají příští rok dva vrcholy. Už v březnu se představí na prestižním turnaji World Baseball Classic v Japonsku. „Naším cílem je posunout baseball i díky propagační a náborové road show Česko hraje baseball, která pojede po tuzemsku od dubna do samotného šampionátu,“ prozradil plány Ditrich.

Pro členy výběru byl senzační postup na neoficiální mistrovství světa skvělou motivací pro start zimní přípravy. Forma týmu by měla gradovat právě na domácím ME.

„Uvidíme, jaký vliv na nás bude mít domácí prostředí. Náš úspěch v kvalifikaci na World Baseball Classic se nečekal. Šli jsme tam z pozice outsidera a bylo to klidnější. Teď budeme doma a je příběh, že se čeká dlouho na úspěch. Na druhou stranu nám diváci přichystají brutální atmosféru a na to se těšíme. Jsem ochotný na sebe vzít zodpovědnost a nechat na hřišti duši,“ prohlásil kapitán reprezentace Petr Zýma.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud