7. ledna 2009 • 14:03

Golfová sezona startuje na Havaji

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez zraněného Tigera Woodse, s novým systémem klasifikace Fedex Cupu a také s obavami, jaký dopad bude mít finanční a hospodářská krize, začne ve čtvrtek nová sezona nejvýznamnější světová golfová série PGA Tour.



Na turnaji Mercedes-Benz Championship, který se bude hrát do neděle na Havaji, mají právo startovat pouze hráči, kteří v loňském roce vyhráli alespoň jeden turnaj. Takových golfistů bylo 37, ale vedle Woodse se omluvili ještě Sergio García, Phil Mickelson a Padraig Harrington.

Mnozí experti se o osud americké PGA Tour obávali. Řada bývalých významných sponzorů z minulosti je totiž kvůli krizi na pokraji krachu, a tak se předpokládalo, že se golfová elita bude muset výrazně uskrovnit. Jenže zatím se zdá, že vedení okruhu se podaří udržet nastoupený trend a o finance nebude nouze.

Už havajský turnaj potvrzuje, že golfová špička nebude o nic ochuzena. Na hřišti Kapalua Plantation se bude hrát o 5,6 milionu dolarů. Vítězství obhajuje Daniel Chopra, ale při neúčasti čtyř velkých hvězd z čela světového žebříčku jsou největšími favority Vijay Singh, Camilo Villegas, Ernie Els či Anthony Kim, který je odborníky nejčastěji pasován za možného budoucího nástupce Woodse.

Vijay Singh s trofejí na turnaji Barclays Classic Vijay Singh s trofejí na turnaji Barclays ClassicFoto ČTK foto


Pro většinu z účastníků bude turnaj prvním testem připravenosti na novou sezonu po několika týdnech volna, pro řadu z nich ale také možností uniknout chladnému počasí. "Tady si můžeme zahrát v teplém počasí a slunci na krásném místě, daleko od chladu, který panuje na většině amerického kontinentu," konstatoval Stewart Cink.

Woods stále doléčuje koleno, s nímž byl operován loni v létě. Už se ale objevují první odhady, podle nichž se vrátí nejpozději v březnu. Určitě ale nestihne svůj oblíbený turnaj v Dubaji, který se v rámci European Tour bude hrát na přelomu ledna a února. Tam by měly díky lukrativnímu startovnému hrát i ostatní největší hvězdy, dvojka García už bude k vidění dokonce o týden dříve na turnaji v sousedním Kataru.

Evropský seriál zahájí letošní program o víkendu v Johannesburgu, ale jeho oficiální start se uskutečnil už na konci loňského roku, kdy se hrálo několik turnajů v Asii.

Ernie Els Ernie ElsFoto archiv Sport


Paradoxně evropský seriál získal v ekonomicky složité době další mocné mecenáše a dá se očekávat, že řada hvězd nejprestižnější série se bude objevovat na evropských turnajích častěji než v minulosti. Jeden z turnajů European Tour letos po letech uvidí také Česká republika, protože na přelomu července a srpna by se mělo hrát v Čeladné Czech Open.

Čeští příznivci golfu budou moci sledovat největší hvězdy na domácích sportovních kanálech ČT4, Nova Sport a Sport 1. V průběhu roku budou k vidění přímé přenosy z 29 soutěží. První se uskuteční koncem ledna z turnaje FBR Open ve Scottsdale.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud