20. srpna 2007 • 00:00

Moderní pětibojařky přišly o medaili

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trio Lucie Grolichová, Sylvie Marčevová a mladá Natálie Dianová neudrželo v závěrečné disciplíně průběžnou druhou příčku a propadlo se na konečné páté místo.



Na slabší výkonnost v běhu doplatily české moderní pětibojařky ve štafetě na světovém šampionátu v Berlíně. Trio Lucie Grolichová, Sylvie Marčevová a mladá Natálie Dianová neudrželo v závěrečné disciplíně průběžnou druhou příčku a propadlo se na konečné páté místo. Mistryněmi světa jsou Britky před Polkami a domácími Němkami. Svěřenkyním trenéra Jakuba Kučera se povedly hlavně plavání a úvodní střelba. V bazénu byly dokonce druhé nejrychlejší za Maďarkami a před parkurem se držely na výborném třetím místě. "Vůbec jsme nečekaly, že bychom mohly být takhle vysoko. Hodně nám vyšla střelba a na plavání jsme si vytvořily osobák," řekla ČTK Grolichová. I následnou jízdu Češky v olympijském areálu zvládly dobře. Dianová, která dnes na šampionátu prožila ostrý debut, shodila stejně jako Marčevová pouze jedinou překážku, a když Grolichová zajela čistě, zůstaly české pětibojařky na medailové příčce. O pár chvil později se naprosto nečekaně posunuly ještě vpřed. Ruska Gretčičniková nezvládla svého koně, neskočila ani jednu překážku a následná penalizace poslala favoritky na zlato mimo hru o medaile. Česká výprava tak v Berlíně potřetí za sebou sahala před během na cenný kov, ovšem ani tentokrát se ho nedočkala. Už na prvním úseku přišla Grolichová o náskok před svými pronásledovatelkami a slabší běžkyně Marčevová se pak propadla až na pátou příčku, kterou v poslední třetině trati uhlídala Dianová. Ženská štafeta tak napodobila Grolichovou a Michala Michalíka, které v individuálním závodě připravil až závěrečný běh o medaili. "Pro mě a pro Michala je smůla, že je běh až poslední a je nejvíc vidět ten posun dolů. Kdyby byl poslední šerm, zase bychom se třeba posouvali z patnáctého místa nahoru," podotkla Grolichová. Stejně jako před během v individuálním závodě ani dnes příliš nepočítala, že by česká trojice mohla medaili udržet. "Přibližně jsme si spočítaly, že pokud zaběhneme výborně, skončíme čtvrté a pokud se nám to nepovede, tak až sedmé. Takže nakonec to dopadlo dobře," uvedla Grolichová. "Naše štafeta není běžecká, stavíme na jiných disciplínách. Bohužel běh je nejvíc vidět," prohlásila Grolichová. "Myslím, že výsledek je ale super. Pro Natálku to byla premiéra v seniorské štafetě. Na to, že tahle naše trojka nemá dohromady tolik zkušeností, jsme dopadly výborně," konstatovala Grolichová, která vidí v Dianové velkou perspektivu. "Určitě se teď můžeme jenom zlepšovat. Navíc já byla předtím zraněná, takže i v běhu snad půjdu nahoru," dodala. Češky dnes o jednu příčku vylepšily své umístění z MS v roce 2005, loni v Guatemale nestartovaly. Šampionát vyvrcholí v úterý štafetami mužů.


Výsledky: Ženy - štafeta: 1. Británie (Spenceová, Livingstonová, Weedonová) 5382 b., 2. Polsko (Boeniszová, Czwojdzinská, Dziaduraová) 5336, 3. Německo (Schönebornová, Trautmannová, Kohlmannová) 5278, 4. Maďarsko 5216, 5. ČR (Grolichová, Marčevová, Dianová) 5124, 6. Kanada 5066.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud