10. října 2008 • 12:09

Osmička českých triatlonistů startuje na Ironmanu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm českých triatlonistů v čele s Petrem Vabrouškem a Martinem Matulou v sobotu odstartuje do prestižního závodu Ironman na Havaji.



Slavného podniku v Koně se zúčastní kolem 1800 "železných" mužů a žen z více než padesáti zemí, kteří si účast vybojovali ve 27 kvalifikačních závodech.

Na Havaji je čeká tradičně náročná trať složená z 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a běžeckého maratonu.

Vabrouška čeká již devátý start v náročném závodě, který provázejí teploty
kolem 40 stupňů Celsia, devadesátiprocentní vlhkost a nepříjemný vítr. Jeho maximem je 19. místo z roku 2002.

Nejrychlejšího času z českých závodníků dosáhl před dvěma lety Matula, kterého výkon 8:48:50 zařadil na 30. místo. Mezi ženami byla ve stejném roce Ladislava Císařovská sedmatřicátá. Tato trojice letos startuje mezi profesionály, zbylých šest českých triatlonistů závodí ve věkových kategoriích.

Vabroušek si ale žádné přehnané cíle neklade. "Vzhledem k vysokému počtu závodů, na které se každoročně připravuji, beru Havaj stejně jako další díly světové série Ironman," řekl.

Vzhledem ke slabšímu plavání na nejvyšší pozice ani myslet nemůže. "Rozhodčí na Havaji nemají odvahu pustit se do největších favoritů s penalizacemi za drafting na kole, a tak ti, co jsou ve vedoucích skupinách, si získají před během takový náskok, který nejde zlikvidovat," uvedl Vabroušek.

Traťové rekordy drží Luc Van Lierde z Belgie časem 8:04:08 z roku 1996 a Američanka Paula Newbyová-Fraserová, jež v roce 1992 trať zvládla za 8:55:28.

Před rokem vyhrál při svém pátém startu poprvé Australan Chris McCormack, když porazil o tři a půl minuty krajana Craiga Alexandera. Třetí skončil Dán Torbjörn Sindballe.

Ti patří spolu s dvojnásobným vítězem Farisem Al Sultanem, dalším Němcem Normannem Stadlerem a Španělem Enekem Llanosem k největším favoritům i letos.

V ženské kategorii je jasnou favoritkou obhájkyně prvenství Britka Chrissy Welingtonová, kterou by mohla ohrozit snad jen vracející se Natascha Badmannová ze Švýcarska, která má na svém kontě již šest vítězství.

Nejlepší závodníci si na prémiích v 31. ročníku rozdělí 580.000 dolarů (přes 10,5 milionu dolarů). Novinkou jsou bonusy 5000 dolarů v polovině cyklistické části a běhu.

Články odjinud


Články odjinud