28. dubna 2009 • 16:09

Sumista Poříz dostal dva roky za doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý nejlepší český sumista Jaroslav Poříz byl potrestán dvouletým zákazem startů za porušení dopingových pravidel na loňském mistrovství světa v estonském Rakvere, kde obhájil stříbrnou medaili.



O tu může nyní přijít. Distanc pro zápasníka, který loni ukončil kariéru, vstoupil v platnost den po finále 13. října 2008. Informaci o trestu potvrdil generální sekretář Evropské unie sumó Stephen Gadd.

Poříz se prý vyhnul dopingové kontrole po finálovém zápasu. Bývalý předseda Českého svazu sumó se brání tím, že po duelu s dvousetkilovým mongolským reprezentantem Naranbatem Gankhuyagem na následky zlomeniny kůstek v noze ze semifinálového souboje s Alanem Karajevem z Ruska zkolaboval a noc strávil v nemocnici.

Poříz v první reakci uvedl, že o trestu za doping nic neví. "Slyším to prvně. Vůbec nevím, o co jde," řekl ČTK. Společně s ním dostal stejný trest také ruský reprezentant Vasilij Margijev. "Oba zápasníci byli potrestáni zákazem činnosti na dva roky za porušení dopingových pravidel Mezinárodní federace sumó a WADA (antidopingová agentura) při mistrovství světa," uvedl Gadd.

Poříz si vzpomněl, že mu loni několik měsíců po šampionátu přišla zpráva z Japonska, kde sídlí Mezinárodní federace sumó (IFS) s oznámením, že se vyhnul dopingové kontrole. "Vzbuzovalo to ve mně úsměv, stejně jako to ve mně vzbuzuje úsměv i nyní," uvedl Poříz.

"Na mistrovství světa jsem se z nemocnice dostal až ráno," nabídl možné vysvětlení, které napsal loni i do Japonska. "Od té doby nic," řekl. Kvůli trestu Pořízovi hrozí, že přijde o stříbrnou medaili, kterou v Estonsku vybojoval.

"Nevím, co na to mám říct. Jestli se budu nějak bránit, zatím nevím," prohlásil. Poříz loni ukončil kariéru a skončil také s prací v českém svazu. V podkrkonošské Jilemnici vybudoval tréninkové centrum. Díky své výkonnosti, kterou zlepšoval i přímo v Japonsku, si vysloužil zápasnické jméno ŠiroiKuma (Bílý Medvěd).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud