Květoslav Šimek
21. října 2019 • 11:00

Český kůň šokoval ve Francii! Subway Dancer jde do čela rovinových „boháčů“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odskakoval jako outsider. Kurz na vítězství v hlavním dostihu mítinku Prix du Conseil de Paris na 2200 metrů měl 56:1. Přesto šokoval. Sedmiletý hnědák Subway Dancer (stáj Bonanza), kterého připravuje rodinný tým Koplíků, suverénně vyhrál. Díky získané dotaci 74 100 eur (zhruba 1,9 milionu korun) se Kůň roku 2018 posunul do role nejbohatšího rovinového koně české historie. Dosavadní rekordman Darsalam vyběhal 9,2 milionu, Subway Dancer se po neděli výrazně přiblížil hranici 11 milionů.



„Je prostě vidět, že Subway Dancer je podzimní kůň,“ komentoval trenér Zdeno Koplík pro Fitmin a Turf Magazín. „Už v práci chodil dobře a když mu sedne půda, ukáže, že je nejlepším koněm v republice.“

Sedmiletého hnědáka k vítězství v Longchamp přivedl na hluboké a podmáčené půdě trenérův bratr Radek Koplík. V osmihlavém poli schoval koně na druhé místo, ve finiši si našel skulinu a silnou konkurenci zdemoloval. Vyhráli jistě, takřka o dvě délky.

Subway Dancer vyhrál po třech letech, naposledy se mu to povedlo v Lyonu v dostihu kategorie grupa 3. Od té doby se ovšem měří se světovou konkurencí, před rokem si například před zraky anglické královny připsal senzační třetí místo v Champions Stakes v Ascotu (dostih dotovaný zhruba 38 miliony korun). Ve Francii teď běžel dostih kategorie grupa 2. A dokázal ho jako první kůň české historie ve Francii vyhrát. Na grupové úrovni se celkově prosadil počtvrté.

Stáj Bonanza přitom koně kupovala jako nestartujícího tříletka za tři tisíce eur (75 tisíc korun). A v září 2017 byl Subway Dancer nabízen v rámci Arc Sale v dražebním ringu společnosti Arqana. Ani tehdy si ho za 110 000 eur (přes 2,8 milionu korun) nikdo nekoupil. Od té doby na dotacích vydělal přes 7 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud