Ondřej Němec
11. července 2020 • 13:00

Procházka byl raubíř proti autoritám. Kodex bojovníka pak ukázal cestu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z rváče na diskotékách se proměnil v uvážlivého a respektovaného zápasníka. Kariéra Jiřího „Denisy“ Procházky je úctyhodná. Bojová umění mu celkově změnila život. „Nejprve jsem se měl prostě kde vybít, ale pak mi to začalo ukazovat lepší cestu,“ vzpomíná sedmadvacetiletý rodák z Hostěradic.  Z kluka, který měl po smrti otce problém s autoritami, se stal sportovní hrdina, který bojuje o místo mezi elitami světového MMA.



Jestli může někdo mluvit o motivaci a správném uchopení života, je to právě Jiří Procházka. Je skvělé očekávat s napětím, jak dopadne jeho první zápas v UFC, stojí ale za připomenutí, co tomu předcházelo.

Už v šesti letech přišel o otce, chyběl mu tak mužský vzor a autorita. Proto jako kluk nerad respektoval jakékoliv příkazy a jel si hodně po vlastní ose.

„Dlouho jsem tehdy hledal sám sebe a nebyl nikdo, kdo by mě pořádně usměrnil,“ vzpomíná Procházka. „Byť máma měla přítele, já jsem nedbal jakýchkoliv autorit. A když se na mě křičelo, šlo to jedním uchem dovnitř, druhým ven.“

Bojovým sportům se zprvu začal věnovat, aby se zdokonalil v klučičích rvačkách. „Nebyl za tím tehdy úplně šlechetný úmysl,“ přiznává s úsměvem.

Na plno jej zápasení pohltilo na střední škole, kde studoval obor ochrana osob a majetku. V rámci výuky vyzkoušel například karate, judo nebo řeckořímský zápas. Rozhodující pro rodáka z Hostěradic bylo navštívení brněnského Jetsaam gymu, tam začínal thajským boxem. O něco později ale objevil kouzlo MMA. A v roce 2012 nastoupil v prvním profesionálním zápasu.

Jiří Procházka už absolvoval před premiérou v UFC první mediální povinnosti.
Jiří Procházka už absolvoval před premiérou v UFC první mediální povinnosti.

Zásadními personami v příběhu Jiřího Procházky se stali trenéři Martin Karaivanov a Jaroslav Hovězák. Díky nim se seznámil také s kodexem samurajů Bušidó, díky kterému našel správný řád.

„Kodex Bušidó mi dává neotřesitelnou pevnost, ze které mohu vždycky vycházet. Samozřejmě, že už se to trochu liší od doby, kdy tyto zásady vznikly, ale ty ideály trvají. Já si v tom prostě našel jakýsi morální základ,“ vysvětluje.

Procházka už má za sebou mnoho velmi zajímavých duelů. Plno fanoušků dodneška například vzpomíná na bitvu s ostříleným ranařem Martinem Šolcem, kterou zakončil knokautem ve třetím kole. Zásadním okamžikem však určitě bylo nastoupení mladého českého bojovníka na turnaji v japonské organizaci Rizin. Během tří dnů absolvoval tři náročné bitvy, dvě vyhrál. Prohru mu uštědřil Američan Muhammed Lawal. Organizátorům ale bylo jasné, že z českého válečníka může být hvězda.

Stalo se. Procházka nastoupil v Rizinu ještě do devíti střetů, jedním z nich byla odveta s Lawalem, zároveň se jednalo o titulový zápas. Výhra znamenala zaměření českého bijce v hledáčcích největších stájí. Dvakrát obhájil titul a dostal nabídku od té největší, UFC. Jak bude příběh pokračovat, se dozvíme v neděli ráno.

Souboj Jiřího Procházky se Švýcarem Volkanem Oezdemirem už se blíží
Video se připravuje ...

Jiří Procházka už si ozkoušel oktagon UFC.
Video se připravuje ...

Jiří Procházka už si ozkoušel oktagon UFC.
Video se připravuje ...

Jiří Procházka už si ozkoušel klec UFC.
Video se připravuje ...

SE SIMONOU v karanténě: Bijec Procházka a volání na chalupu. Jak se udržuje v kondici a co právě čte?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud