17. ledna 2011 • 13:36

Diktátor Hugo Chávez vstupuje do formule 1

Autor: qp, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Venezuelská ropná společnost PDVSA, která spadá pod kontrolu státu a prezidenta Huga Cháveze, se stala partnerem a hlavním sponzorem britské stáje Williams. Za spolupráci údajně vyinkasuje přes miliardu korun.



Konkrétní podmínky smlouvy nebyly z obchodních důvodů zveřejněny. Neoficiální informace však hovoří o pětileté sponzorské smlouvě, která by Williamsu měla vynést 56 milionů eur (asi 1,34 miliardy korun).

Hugo Chávez se přišel podívat na jezdce Pastora Maldonada.Foto Reuters

To britskou stáj zachránilo od snižování rozpočtu. Po loňské sezoně ji totiž opustila řada sponzorů.

Společnost PDVSA naopak finanční prostředky na sponzoring má. A hodně, neboť patří mezi největší těžařské společnosti na světě.

Podpora Venezuelců a prezidenta Huga Cháveze zároveń pomohla do Williamsu dostat jezdce Pastora Maldonada. Nováček ve formuli 1 se už v pátek představil s monopostem tisícovkám domácích fanoušků.

Maldonado se v loňském modelu projel po improvizovaném okruhu na vojenské základně v Caracasu. "Očekáváme těžkou sezonu, ale díky našemu odhodlání se dočkáme mnoha úspěchů. Tím jsem si jistý," řekl Maldonado, který loni triumfoval v seriálu GP2.

Ve stáji Williams nahradil Němce Nika Hülkenberga a jako druhý Venezuelan v historii se dostal do formule 1. Tím prvním byl v letech 1983 a 1984 Johnny Cecotto.

Hugo Chávez se přišel podívat na jezdce Pastora Maldonada.
Hugo Chávez se přišel podívat na jezdce Pastora Maldonada.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud