17. února 2011 • 15:15

Zraněný Kubica má za sebou poslední operaci

Autor: jrš
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jednom dni se udály dvě symbolické věci – 1. Robert Kubica má za sebou závěrečnou třetí operaci. 2. V týmu Lotus Renault byl jako náhrada za polského pilota oficiálně stvrzen Němec Nick Heidfeld. Po středečním osmihodinovém zákroku zůstane Kubica na jednotce intenzivní péče ještě několik dní. To Heidfeld začne dnes testovat monopost pro nadcházející sezonu.



Možných náhradníků bylo více: Brunno Senna, Kimi Räikkönen, Vitantonio Liuzzi... Tyto piloty spekulace „házely“ do uvolněného kokpitu monopostu stáje Lotus Renault. Co rozhodlo ve prospěch Nicka Heidfelda? Zkušenosti a povedené předsezonní testy v Jerezu.


Německý pilot má v paddocku pověst spolehlivého a rychlého závodníka. „Quick Nick“ – tak zní jeho přezdívka. Britská stáj ho v minulém týdnu pozvala do španělského Jerezu, kde probíhaly přípravy týmů F1. A šéfové Lotus Renault si jeho práci pochvalovali. Vždyť předčil i bývalé mistry světa Fernanda Alonsa s Michaelem Schumacherem.



„Je rychlý, zkušený, má velmi dobrou technickou zpětnou vazbu a dobře rozumí vozu. Naší prioritou je mít zkušeného jezdce. Nick je ideálním člověkem,“ prohlásil šéf stáje Eric Boullier.

Třicetiletý Němec v loňském roce vystřídal v Sauberu Pedra de la Rosu, nyní zřejmě v F1 odjede celou sezonu. „Raději bych se do formule 1 vrátil za jiných okolností, ale jsem hrdý, že jsem dostal tuto příležitost,“ řekl Heidfeld, který celkem startoval ve 172 GP.

Co na jeho angažování říká Senna? „Je to logická volba. Má více než desetileté zkušenosti a hrál roli při vývoji nových pneumatik Pirelli,“ uznal Brazilec. „Nick je pracovitý kluk, zaslouží si šanci,“ dodal Sebastian Vettel.

Záchranáři nakládají do vrtulníku Roberta Kubicu a snaží se ho krýt prostěradlyFoto ČTK/AP


Zraněný Robert Kubica si údajně přál ve svém týmu vidět jiného pilota. Podle blízkého zdroje serveru Crash.net prý tento týden navštívil polského závodníka klíčový člen stáje Lotus Renault v nemocnici a zeptal se, jakého jezdce by zvolil. Jeho volba padla na Vitantonia Liuzziho z Force India. Kubica ho údajně považuje za jezdecky schopnějšího než Heidfelda, se kterým kdysi závodil u BMW-Sauber.

V součastné době Kubica regeneruje po středeční operaci v italské nemocnici v Pietra Ligure. Ta byla už jeho třetím zákrokem. Odborníci mu ale tentokrát spravovali pravý loket. Podle lékaře Franceska Lanzy trvala operace bezmála osm hodin a byla velmi komplikovaná.

„Loket byl roztříštěný na tisíc kousků. Naštěstí se nám ho podařilo dát dohromady,“ vysvětlil Lanza. „Nyní je ruka stabilizována. Musíme jen zkontrolovat, jestli nejsou poškozeny nervy, protože byly zpřetrhané. Pacient nyní může dělat pouze nepatrné pohyby,“ doplnil informace o Kubicově stavu.

Kubica zůstane po havárii v italské rally začátkem února v nemocnici pravděpodobně ještě deset až patnáct dní. Jeho psychický stav se lepší, dokonce si volal s Brazilcem Rubensem Barrichellem. „Byl jsem velice šťastný. Děkuji Bohu, že se Robert dobře léčí a mluví normálně,“ napsal Barrichello na Twitteru.

JAK ŠEL ČAS
6. února
Polský pilot formule 1 měl při rally v Itálii s vozem Škoda Fabia S2000 vážnou havárii. V ní narazil ve vysoké rychlosti do svodidel, jejíž část prorazila závodní automobil. Polský jezdec si vážně poranil pravou ruku.

7. února
Kubica byl po sedmihodinové operaci při vědomí. Lékaři ho probudili z umělého spánku, šestadvacetiletý Polák reagoval na okolí, ale cítil bolest v operované ruce i noze. Z Polska se kromě obrovské podpory objevily také kritické názory na český vůz Škoda Fabia S2000. Podle některých polských závodníků je fabia nestabilní.

8. února
Italské úřady začaly vyšetřovat nehodu Roberta Kubici. Podle agentury APA už zajistily vůz Škoda Fabia S2000, se kterým jezdec havaroval při rallye Ronde di Andora v Itálii. Kubica pomalu začínal komunikovat s okolím a začal hýbat všemi prsty na pravé ruce.

10. února
Kubica opustil jednotku intenzivní péče, byl přesunut na traumatologické oddělení.

11. února
Jezdec stáje Lotus Renault v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport připustil, že se plánuje vrátit na závodní okruhy už v letošním roce. Navíc absolvoval devítihodinovou operaci, při které mu lékaři stabilizovali zlomené kosti v pravém rameni a pravé noze.

16. února
Německý pilot Nick Heidfeld se stal oficiálním pilotem stáje formule 1 Lotus Renault pro úvodní závod v Bahrajnu. Kubica podstoupil v nemocnici v Pietra Ligure třetí operaci, odborníci mu tentokrát spravovali pravý loket.



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud