24. září 2011 • 17:25

Vettel si jde za titulem, v Singapuru ovládl i kvalifikaci

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Dosavadní suverénní lídr šampionátu formule 1 Němec Sebastian Vettel ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru. Do první řady se s ním postaví jeho kolega z Red Bullu Mark Webber. Vettel už má obhajobu titulu na dosah ruky, při příznivé konstelaci výsledků může slavit už v neděli.



Čtyřiadvacetiletý Vettel si ve čtrnácté letošní Grand Prix připsal jedenáctou pole position. Zbylé tři kvalifikace vyhrál Australan Webber, na nějž dnes Němec na okruhu v Marina Bay najel 351 tisícin sekundy.

"Tahle pole position pro mě hodně znamená, protože jsem si to tady loni sám pokazil," připomněl Vettel minulý rok, kdy po malé chybě obsadil v kvalifikaci druhé místo a v závodě pak nenašel cestu k předjetí vítězného Španěla Fernanda Alonsa. "Celkově jsem spokojen. Obě naše auta jsou vepředu, což je výborný výsledek," dodal Vettel.

Rodák z Heppenheimu se stal po legendách Ayrtonu Sennovi, Alainu Prostovi, Nigelu Mansellovi, Michaelu Schumacherovi a Miku Häkkinenovi šestým jezdcem, jemuž se podařilo vyhrál jedenáctkrát v sezoně kvalifikaci. Letos dokonce může překonat Mansellův absolutní rekord z roku 1992, kdy slavný Brit získal 14 pole position.

"Tenhle výkon byl výjimečný. Nigel měl tenkrát mimořádný rok," poznamenal Vettel. "Letos se nám daří, ale nebylo by správné, abychom začali o těchto věcech přemýšlet. Za kvalifikaci se body nedávají," dodal Němec.

Druhou řadu při nedělním startu obsadí britští piloti McLarenu Jenson Button a Lewis Hamilton. Až za nimi na pátém místě bude Alonso s ferrari, jenž je nejbližším Vettelovým pronásledovatelem v průběžném pořadí MS. Na lídra ztrácí pět závodů před koncem 112 bodů.

Pokud v neděli německý pilot zvítězí, stačí mu k zisku titulu, aby Alonso dojel čtvrtý.

JAK SE MŮŽE STÁT VETTEL ŠAMPIONEM V GP SINGAPURU?

Pokud vyhraje.
Stačí, aby Fernando Alonso dojel maximálně čtvrtý a Jenson Button s Markem Webberem nebyli lepší než třetí.

Když skončí druhý.
V tu chvíli nesmí být Alonso lepší než osmý, Button může dojet maximálně pátý, stejně jako Webber. Hamilton však nesmí vyhrát.

Když dojede třetí.
Tohle představuje poslední možnost, protože Vettel potřebuje získat minimálně třináct bodů (za čtvrtou pozici jich je pouze dvanáct). Pakliže se tak stane, musí Alonso skončit devátý nebo horší. Button či Webber mohou být maximálně sedmí a Hamilton třetí.

Kvalifikace na GP Singapuru, 14. závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:44,381, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:44,732, 3. Button 1:44,804, 4. Hamilton (oba Brit./McLaren) 1:44,809, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:44,874, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:45,800, 7. Rosberg 1:46,013, 8. Schumacher (oba Něm./Mercedes), 9. Sutil (Něm./Force India), 10. Di Resta (Brit./Force India) všichni bez času.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud