27. července 2014 • 17:15

V Maďarsku kraloval Ricciardo, Hamilton si dojel pro třetí místo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napínavou Velkou cenu Maďarska formule 1 vyhrál Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu a vybojoval druhé vítězství v sezoně i v kariéře. Za ním skončili Španěl Fernando Alonso s ferrari a Brit Lewis Hamilton, který musel startovat jako poslední z boxové uličky poté, co mu v sobotní kvalifikaci shořel motor.



Hamiltonovi se sice nepovedlo vyhrát maďarský závod potřetí za sebou, ale udržel za sebou na čtvrtém místě kolegu z Mercedesu Němce Nica Rosberga a mírně snížil jeho náskok v čele mistrovství světa na 11 bodů.

"Byl to pěkně bláznivý víkend. Poztráceli jsme tu spoustu bodů. Měl jsem ze začátku hrozně studené brzdy a byl v háji, ale povedlo se mi prosadit i odtamtud," konstatoval Hamilton. Třetím místem po startu z boxů napodobil výkon mistra světa Němce Sebastiana Vettela z předloňského závodu v Abú Zabí.

Jezdci Mercedesu nezvítězili teprve podruhé v sezoně a poprvé chyběli na jednom z nejvyšších dvou stupňů. Stejně jako na začátku června v Montrealu jejich letošní nadvládu narušil Ricciardo.

"Je to stejný prima pocit jako vyhrát poprvé," uvedl pětadvacetiletý jezdec. Po jedenácti závodech má na průběžném třetím místě v seriálu 131 bodů, o 71 bodů méně než Rosberg.

Německý lídr šampionátu se teprve podruhé v sezoně nedostal na stupně vítězů, i když ovládl kvalifikaci a startoval z pole position. Před startem nad okruhem pršelo a všichni začínali na přechodných pneumatikách, již v osmém okruhu však dostali příležitost je přezout na hladké. Švéd Marcus Ericsson rozbil svůj caterham o bariéru, na trať vyjel zpomalovací vůz a závodníci zajížděli do depa.

Rosberg a další jezdci z čela to však nestihli mezi prvními, a tak se změnilo pořadí vpředu a poprvé se ujal vedení Ricciardo. Safety car znovu zasáhl do osudu závodu poté, co v 23. kole přehnal svou jízdu na hraně Mexičan Sergio Pérez a skončil s monopostem Force India v boxové zdi. Někteří piloti se opět rozhodli pro výměnu pneumatik a pořadí se znovu promíchalo.

Rosberg se propadl i kvůli potížím s brzdami, a když se dral zpět kupředu, marně se dožadoval, aby ho Hamilton pustil před sebe. Britský exmistr světa a čtyřnásobný vítěz maďarské Grand Prix neuposlechl ani příkaz z týmové vysílačky. "Byl jsem velmi, velmi šokovaný, že mě k tomu tým vyzval," podivoval se Hamilton.

Když se novináři na Hamiltonovo jednání ptali Rosberga, byl německý pilot podle agentury DPA viditelně rozčilený. "Musím se na to nejdřív podívat a prodiskutovat to s týmem," poznamenal lídr šampionátu.

V závěrečných kolech sváděli Ricciardo, Alonso a Hamilton boj na ostří nože o vítězství. Australanovi se povedl rozhodující manévr tři kola před koncem, když předjel Alonsa, a první místo už udržel.

"Poprvé nám safety car nahrál, podruhé moc ne, ale v závěru jsme tam byli. Musel jsem pak předjíždět, což byla zábava," líčil Ricciardo dramatickou bitvu v závěrečných kolech. "Rozhodně teď budu slavit, potrvá to pár dnů a taky si užiju nějaké volno."

Alonso se musel bránit útočícímu Hamiltonovi, na kterého v samém závěru pro změnu dorážel Rosberg, jenž se na vedoucí trojici dotáhl. Španělský mistr světa z let 2005 a 2006 dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně, dosud byl na pódiu jen v dubnu v Šanghaji, kde dojel třetí.

"Jsem absolutně spokojený. Je to náročná sezona a každé stupně vítězů nás mile překvapí. Museli jsme riskovat, abychom mohli usilovat o vítězství, a byli jsme blízko. Potřebujeme bláznivé závody, abychom se dostali na pódium, a dnes nám to vyšlo," uvedl Alonso, který je celkově čtvrtý, 16 bodů za Ricciardem.

Šesté místo v MS dál patří úřadujícímu čtyřnásobnému šampionovi Vettelovi, který nevybočil z nevýrazné sezony a dojel sedmý. V 33. kole navíc po smyku málem skončil ve zdi.

Šampionát má před sebou měsíční přestávku, po níž bude pokračovat Velkou cenou Belgie.

Velká cena Maďarska, 11. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Mogyoródu:

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:53:05,058 (prům. rychlost 162,691 km/h),
2. Alonso (Šp./Ferrari) -5,225,
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,857,
4. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,361,
5. Massa (Braz./Williams) -29,841,
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -31,491,
7. Vettel (Něm./Red Bull) -40,964,
8. Bottas (Fin./Williams) -41,344,
9. Vergne (Fr./Toro Rosso) -58,527,
10. Button (Brit./McLaren) -1:07,280.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů):

1. Rosberg 202 b.,
2. Hamilton 191,
3. Ricciardo 131,
4. Alonso 115,
5. Bottas 95,
6. Vettel 88,
7. Hülkenberg (Něm./Force India) 69,
8. Button 60,
9. Massa 40,
10. Magnussen (Dán./McLaren) 37.

Pohár konstruktérů:

1. Mercedes 393,
2. Red Bull 219,
3. Ferrari 142,
4. Williams 135,
5. Force India 98,
6. McLaren 97,
7. Toro Rosso 17,
8. Lotus 8,
9. Marussia 2.

ONLINE: Velká cena Maďarska

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud