30. října 2017 • 12:30

Zoufalá sprosťárna? Ve formuli řeší, zda Vettel nabořil Hamiltona schválně

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodně to nebyl závod, jaký si představoval pro svou korunovaci. Lewis Hamilton urval svůj čtvrtý titul mistra světa formule 1 díky devátému místu ve Velké ceně Mexika, když celý závod výrazně poznamenala kolize se Sebastianem Vettelem v prvním kole. A světem F1 rezonuje otázka, kterou vyslovil i sám šampion: Udělal to Vettel schválně?



Karty v Mexiku byly rozdány jasně. Hamiltonovi stačilo dojet do pátého místa a titul měl v kapse nezávisle na výsledku posledního konkurenta Vettela. Ten vyrážel z pole position, ve třetí zatáčce se před něj ale dostával Max Verstappen.

Vettel se nejdřív dostal do kontaktu s Verstappenovým Red Bullem a z jeho monopostu odlétl kus předního křídla. V tu chvíli ho předjel i Hamilton a německý pilot trefil jeho zadní kolo. Oba pak museli do boxů a na trať se vrátili na úplném konci závodního pole.

VIDEO | Podívejte se na incident, který ovlivnil celý závod

„Nevím, co se tam stalo, nechal jsem mu tam dost místa,“ divil se po závodě Hamilton a nadhodil onu otázku: „Udělal to úmyslně?“ Z kamery ve Vettelově kokpitu je vidět, že v klíčovou chvíli udělal lehký pohyb vlevo, i když tam Hamiltona musel vidět.

Vettelova případná motivace je jasná – věděl, že sám bude muset k mechanikům, tak se mohl pokusit vyřadit adepta na titul. Navíc neměl co ztratit, při normálním průběhu závodu by Brit těžko dojel hůř než pátý.

Vettel obvinění odbyl: Pište radši o Lewisovi

„Byla to bizarní situace a ještě bizarnější bylo, že to vedení závodu neřešilo,“ zlobil šéf Mercedesu Toto Wolff, že incident jezdci Ferrari prošel bez trestu. Zatímco Vettel se pak rychle prokousával vpřed, Hamilton se i kvůli poškozenému difuzoru dlouho trápil na posledním místě. „Kolize námi trochu otřásla. Ještě horší to bylo pro Lewise, který nevěděl, co se děje, jestli je Sebastian stále v závodě nebo jestli může bodovat,“ popisoval Wolff.

„Poškození difuzoru nám snížilo výkon a je to také vysvětlení, proč se Lewis tak trápil při předjíždění. Viděli jsme na počítačích, že auto není v nejlepší formě. Stejně jako všem ostatním se i nám přehřívaly brzdy, takže to bylo hlavně o tom, nějak dojet do cíle,“ dodal boss německé stáje.

Sám Vettel, kterému se po závodě zračilo v očích zklamání, obvinění z úmyslu odbyl se slovy: „Dnes to není o závodě, je to o Lewisovi, který se stal šampionem, a o tom byste měli psát,“ prohodil k novinářům. Nutno podotknout, že poté, co sám dojel čtvrtý svému rivalovi při čestném kolečku sportovně zatleskal.

Hamilton: Čtyřka je skvělá, ale teď chci pětku

"Abych byl upřímný, ještě tomu pořád nevěřím. Byl to hrozný způsob, jak si zajistit titul," přiznal potom Hamilton. "Dojet do cíle čtyřicet sekund za vítězem je strašné, byl jsem jako v zemi nikoho. Ani jsem neměl tušení, jak to vypadá v boji o titul. Myslel jsem pouze na to, abych se posunul pořadím a začal závodit. Navíc předjíždění je tady katastrofa," přidal.

 "Čtyřka je skvělé číslo, ale teď chci pětku," uvedl Hamilton, který se stal teprve pátým pilotem, který dokázal získat alespoň čtyři tituly mistra světa. Slavný Michael Schumacher jich má na kontě sedm, Juan Manuel Fangio pět a Alain Prost se Sebastianem Vettelem čtyři. Dvaatřicetiletý britský pilot je však přesvědčený, že má na víc.

Lewis Hamilton roztáčí svůj Mercedes do hodin na oslavu zisku mistrovského titulu
Lewis Hamilton roztáčí svůj Mercedes do hodin na oslavu zisku mistrovského titulu

Proto také nehodlá po triumfu ukončit kariéru, jak loni učinil jeho tehdejší týmový kolega Nico Rosberg. "Také chci odejít na vrcholu, ale myslím, že toho ještě můžu hodně dokázat. Bude to velká výzva a bez těch by byl život nudný," prohlásil Hamilton, který už šampionát ovládl v letech 2008, 2014 a 2015.

Přiznal ale, že o odchodu z formule už přemýšlel. "Už jsem párkrát myslel na to, že by bylo dobré začít žít na jednom místě, potkávat se s lidmi, chodit každý den se psy nebo surfovat. Ale pak jsem si řekl, že tohle všechno můžu dělat po čtyřicítce," poznamenal. "Letos jsem si užíval závodění jako nikdy. Miluju to a budu dál jezdit," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud