26. března 2022 • 23:35

Šílená sobota v F1: Strach o Schumachera, pole position má Pérez

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento víkend je zatím zlým snem. Po pátečním raketovém útoku na ropné sklady, jež jsou vzdálené pouze 10 kilometrů od okruhu v Džiddě, přišla kvalifikace a strach o život Micka Schumachera, který po vážné nehodě do závod nenastoupí.„Už abychom byli doma,“ přeje si sedminásobný šampion Lewis Hamilton, jenž odstartuje až z šestnácté příčky. Premiérové pole position si vyjel Sergio Pérez z Red Bullu před oběma Ferrari a týmovým kolegou Maxem Verstappenem. 



Už od své loňské divoké premiéry je nejrychlejší městský okruh na světě podrobován značné kritice. „Letos sice trať na několika místech rozšířili, ale stále je velice nebezpečná,“ varoval před startem víkendu Carlos Sainz z Ferrari. Jeho slova se bohužel naplnila.

Ve druhé části kvalifikace najel rozjetý Mick Schumacer ve dvanácté zatáčce na obrubník, který jeho monopost nasměroval do betonových zdí podél trati. Ze záběrů na naprosto zdeformovaný Haas běhal mráz po zádech. Po několika nekonečných minutách naštěstí přišla pozitivní zpráva.

„Mick je po fyzické stránce v pořádku a bude letecky přesunut do nemocnice k dalším vyšetřením,“ uklidnil americký tým veřejnost. O pár hodin později ale oznámil, že se nositel slavného závodnického jména nezúčastní nedělního závodu.

„Zdravím všechny. Chtěl jsem jen říct, že jsem v pořádku. Děkuji všem za podporu. Auto jelo skvěle. Vrátíme se ještě silnější,“ napsal večer na sociální sítě Schumacher.

Kvalifikaci vyhrál Sergio Pérez
Kvalifikaci vyhrál Sergio Pérez

Hodinová pauza, během níž byla trať čištěna, dala z velké části zapomenout na blamáž Lewise Hamiltona. Ikoně Formule 1 absolutně nevyšla první část kvalifikace a poprvé od Silverstonu 2009 vypadl již mezi prvními pěti jezdci, aniž by havaroval. Na týmového kolegu George Russella přitom ztratil skoro sedm desetin sekundy. „Strašně mě to mrzí. Prostě jsme vůbec netrefili nastavení vozu. Bojoval jsem s vyvážením Nejsme zdaleka tam, kde bychom chtěli být. Bohužel jsme zvolili špatné nastavení,„ soukal ze sebe Hamilton.

Souboj o první místo na startu dlouho probíhal pouze mezi jezdci Ferrari, a když už to vypadalo, že Charles Leclerc po vítězství ve všech trénincích přidá i druhou letošní pole position, přihnal se Sergio Pérez. „Neuvěřitelné kolo. Tisíckrát bych mohl zkoušet ho překonat, ale nevěřím, že bych to dokázal,“ pronesl Mexičan po zisku své první pole position v kariéře.

K ničemu z toho ovšem nemuselo vůbec dojít. Po pátečním útoku na nedaleké zásobníky ropy diskutovali jezdci přes čtyři hodiny o tom, zda vůbec chtějí pokračovat. Po ujištění od týmových šéfů a místních autorit, že jsou v naprostém bezpečí, se rozhodli pokračovat a v neděli od 19:00 středoevropského času se poperou o další body do žebříčku šampionátu.    

15 % – O tolik jsou nové monoposty efektivnější v absorbování nárazů. 

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Pérez (Mex./Red Bull) 1:28,200, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,025, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,202, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,261, 5. Ocon (Fr./Alpine) -0,868, 6. Russell (Brit./Mercedes) -0,904, 7. Alonso (Šp./Alpine) -0,947, 8. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -0,983, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,054, 10. Magnussen (Dán./Haas) -1,388.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud