20. července 2008 • 13:16

Zachrání Fisichellu Schumiho guru?

Autor: Tomáš Leixner
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Formule 1 je droga. Silně návyková. A vyléčit závislost je stejně složité jako nějaký závod vyhrát a málokomu se to podaří.



Balbir Singh, který byl duševním i fyzickým guru Michaela Schumachera a měl by takové situace zvládat, je zpátky. Ind, jemuž za své úspěchy sedminásobný šampion vděčí, se vrátil. Pomáhá Giancarlu Fisichellovi.

Hamilton: Máme na double

Sebevědomí mu zase roste. Lewis Hamilton už nedělá chyby a je zase nejrychlejší. V Hockenheimu jednoznačně vyhrál kvalifikaci a bude do GP Německa startovat první. Brit chce pro svůj tým double, tedy první i druhé místo v cíli. Není to vyloučené: Heikki Kovalainen, jeho parťák, bude začínat jako třetí.

Byla to dokonalá kvalifikace?
„Určitě. Na některých místech trati sice foukal silný vítr, takže to s autem hodně házelo, ale jinak bylo všechno dobré a jsem spokojený. Na druhou stranu: body se nerozdělují po kvalifikaci, ale až po závodě. Ale vím, že můžu vyhrát. Snad nám vyjde i double, když je Heikki třetí.“

Byla to jízda na maximum?
„Ne. Věděl jsem, jaké jsou naše možnosti a jak jsou na tom soupeři. Kdyby bylo potřeba, ještě bych zrychlil. Byl jsem naprosto v klidu.“

Vy jste si byl vítězstvím v kvalifikaci jistý? Startovní pole je přeci hodně vyrovnané.
„Je vyrovnané až neuvěřitelně, překvapuje mě, že jsme všichni tak namačkaní. Stačí jedna desetina a najednou se propadnete pořadím o několik míst. Ale jak jsem řekl: věřil jsem, že budu rychlý, a měl jsem ještě odkud brát.“

Když v roce 2005 Singh z formule 1 odcházel, protože chtěl více času trávit s manželkou a dětmi, deník Sport psal: za posledních deset let strávil po boku Michaela Schumachera více času než jeho manželka Corinna. Masíroval mu záda, nohy, budil ho, připravoval mu misku s müsli, měřil čas. Neustále byl připravený diskutovat o všem, co sedminásobného šampiona formule 1 trápilo.

Jak moc je Singh důležitý? Považte sami. Až po jeho příchodu začal německý pilot trénovat jako zběsilý, aby na tom byl fyzicky lépe než jeho soupeři. Když se Schumacher vyboural v Silverstone 1999 a zlámal si nohu, Singh mu připravil detailní program, aby se mohl okamžitě vrátit… I když byl pilot na lůžku, cvičil horní partie těla. Donekonečna, bez toho, aby věděl, kdy se vrátí za volant.

Teď nejspíš podobná „otročina“ čeká veterána Giancarla Fisichellu. Ten sice nemá tolik vítězství jako Schumacher (91 proti 3), ale fit chce být stejně. A to i přesto, že se stájí Force India nemá moc šanci na úspěch. Dnes bude na roštu v poslední řadě – nikoliv náhodou, pro nejhorší stáj na roštu je to pravidlem.

Ale zpátky k Singhovi. „Během posledních let jsem zjistil, že formule 1 je můj život,“ prohlásil. „Moc mi chyběla, musel jsem se vrátit.“

Formule 1 se není jednoduché vzdát, otočit se a říct si: „To už je jen minulost.“

Balbir Singh je jen jedním z mnoha. Ale Fisichella toho může využít. Ukáže se to již dnes na Hockenheimringu?


Předstartovní servis:

Jak to bylo předloni?

1. M. Schumacher - Ferrari (Německo)
2. Massa - Ferrari (Brazílie)
3. Räikkönen - McLaren (Finsko)


Prosil soupeře. Apeloval na týmového kolegu. „Pomožte mi. Obírejte Alonsa o body, jinak se mistrem světa stát nemůžu,“ říkal Michael Schumacher na německém Nürburgringu po GP Evropy 2006. Tehdy ztrácel na Alonsa třináct bodů, během následujících týdnů se ale rozdíl natáhl na pětadvacet.

Schumacher ale pořád věřil, že může osmý titul mistra světa získat. Na konci července mu zase byl blízko. Alonso a Renault vypadli z formy, Ferrari válcovalo soupeře. A ti už začali dělat to, oč je Němec prosil. Už i oni poráželi Alonsa.

V Německu vyhrál Schumacher už potřetí v řadě, cílem projel triumfálně jako v dobách, kdy neměl soupeře. Na Španěla, který se protrápil k pátému místu, ztrácel šest závodů před koncem sezony jedenáct bodů.

Předchozí vítězové

2005 Alonso (Šp./Renault)
2004 M. Schumacher (Něm./Ferrari)
2003 Montoya (Kol./Williams)
2002 M. Schumacher (Něm./Ferrari)
2001 R. Schumacher (Něm./Williams)
2000 Barrichello (Braz./Ferrari)

Tip Sportu:

1. Lewis HAMILTON
2. Heikki KOVALAINEN
3. Felipe MASSA

Zajímavosti okruhu

* Někdejší testovací trať automobilky Mercedes se do kalendáře MS zapsala v roce 1970, kdy nahradila upravovaný Nürburgring. Dva roky před tím se zde s formulí 2 zabila legenda „efjedniček“ Jim Clark.

* V roce 2002 se jelo už na Hockenheimringu, který přišel o legendární dlouhé rovinky uprostřed lesů. Dráha je kratší a pro diváky atraktivnější než dřív, jezdci formule 1 už zas tak spokojení nejsou.

* Na Hockenheimringu se svého první triumfu dočkal Rubens Barrichello, ale nebylo to jen tak ledajaké vítězství. Pomohl mu k němu někdejší zaměstnanec Mercedesu, který vyběhl na trať a zničil závod mclarenům, které si v roce 2000 jely pro první a druhé místo.

O co komu jde

* Jarno Trulli bodoval už třikrát v řadě a je nejlepším ze „zbytku světa“ mimo špičkové týmy McLaren, Ferrari a BMW. Do závodu startuje čtvrtý a musí být připravený, pokud se objeví šance na stupně vítězů.

* Nelson Piquet z letošních devíti závodů dokončil jenom čtyři a ve špatných výkonech pokračuje i v Německu. Ze sedmnáctého místa na roštu jej čeká těžký závod. Úkol první: nikoho nenabourat už v prvním kole.

* Robert Kubica ztrácí na trojici vedoucích jezdců MS dva body, evidentně však BMW výkonnostně odpadá. Sedmé místo na startu je toho důkazem. Protlačí se dopředu a podaří se mu minimalizovat ztráty?

Témata: 
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud