Jiří Punčochář
8. října 2013 • 16:45

Abraham je po operaci, v neděli půjde uctít Simoncelliho památku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motocyklový závodník Karel Abraham je po operaci zraněného levého ramene, s jehož stavem se potýkal poslední týdny a donutilo ho ukončit předčasně letošní sezonu. Trénovat naplno může už za pět až šest týdnů, ale na motorku si sedne až příští rok v únoru v rámci předsezónních testů. Mělo by to být na Hondě, se kterou jeho tým jedná.



Otázku, na jakém stroji bude příští rok po konci u Aprilie jezdit, nemá Karel Abraham stále vyřešenou. Přestože od definitivního potvrzení dohody s Hondou ho dělí podle informací ze zákulisí jen maličkosti.

Alespoň už je však na cestě vyladit svůj zdravotní stav. Potíže se zraněními přitom torpédovaly celé jeho letošní snažení. V seriálu mistrovství světa MotoGP nasbíral jenom pět bodů a průběžně mu patří 23. místo.

V úterý podstoupil brněnský jezdec v Olomouci tříhodinovou operaci levého ramene, během které mu lékaři navíc vyjmuli titanovou destičku, voperovanou v Americe v dubnu pro zpevnění zlomené pravé klíční kosti.


„S cvičením bude moci Karel Abraham začít nejdřív za dva až tři týdny. Postupně budeme přidávat rozsah, do plného rozsahu by se měl dostat po pěti až šesti týdnech,“ řekl Igor Čižmář, primář Traumatologického oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Pro spravení zraněného ramene použil u Abrahama i jeho šlachový štěp z předloktí, které mu nebudou nijak chybět.

„Jsem rád, že to mám za sebou. Mám před sebou celou zimu a cílem je, abych mohl v únoru nastoupit do testů bez jakýchkoliv omezení. Na motorku teď samozřejmě nějakou dobu nesednu, ale počítám s tím, že už teď v neděli se přijdu podívat na Masarykův okruh na vzpomínkovou jízdu na Marca Simoncelliho,“ uvedl Abraham.


Motorkáři by na brněnském okruhu chtěli překonat loňskou účast 1349 lidí. Kolona pojede po závodní dráze, akce je volná i pro skútry a mopedy. Jízdy na Simoncelliho počest se konají i jinde ve světě, pod jezdcovým jménem funguje i nadace.

„Jde o pohodovou projížďku, která má připomenout památku jednoho z nejtalentovanějších motocyklových jezdců posledního desetiletí a zároveň ukázat sílu komunity motorkářů. Podle zpráv, které máme z celé České republiky i ze zahraničí, bychom měli loňský rekord překonat,“ odhaduje výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Akce se aktivně zúčastní i vítěz letošního Red Bull Cupu nováčků a mistr Evropy Karel Hanika, vítěz legendárního TT Man Kamil Holán a jezdec Superstock1000 Ondřej Ježek.

Český závodník Karel Abraham měl po skončení domácí Grand Prix silničních motocyklů daleko ke spokojenosti, skončil devatenáctý. Při zdravotních potížích, které měl, byl ale především rád, že dojel v Brně do cíle.
Český závodník Karel Abraham měl po skončení domácí Grand Prix silničních motocyklů daleko ke spokojenosti, skončil devatenáctý. Při zdravotních potížích, které měl, byl ale především rád, že dojel v Brně do cíle.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud