Jiří Punčochář
25. července 2009 • 16:34

Superbiky obdivuje i šampion Rossi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli rozduní brněnský okruh závod MS superbiků. Pro mnohé jsou tyto stroje motocyklová druhá liga. Ale ne pro všechny. I Valentino Rossi, osminásobný mistr světa v MotoGP, je miluje.



Dokonce tak, že je považuje za zábavnější a atraktivnější než závody v jeho vlastním šampionátu. Fascinuje ho hlavně vyrovnanost a napětí.

Vloni na sklonku roku si Rossi před novináři nedával pozor na ústa. „MotoGP je jedna velká nuda. Kdy jste naposledy viděli předjíždění v posledních zatáčkách? Moje vítězství je nejnudnější ze všech,“ řekl po posledním závodě sezony ve Valencii, kde si zajistil titul. „Vloni bych to neřekl, protože by to znělo jako výmluva v době, kdy nevyhrávám. Superbiky, to je něco úplně jiného. Mohli bychom se od nich učit,“ dodal nadšeně.

Yamaha, pro kterou jezdí, jeho slova vzápětí popřela, označila je za vtip, který měl Rossi pronést v soukromí před italskými novináři. Nicméně spekulace o tom, že by Rossi měl dokonce na superbiku po osmi letech znovu závodit, se rychle rozběhla.

Jaký byl scénář? Slavný Ital se měl postavit proti loňskému mistru světa superbiků Troyi Bailyssovi. Ten sice už ukončil kariéru, ale údajně se nechal přemlouvat k návratu.

Na jedné trati si to tihle dva měli rozdat o velké peníze.  „Řekl bych, že tak za milion liber bych to udělal,“ řekl prý Bailyss.

K závodu, plánovanému na březen do Kataru, nikdy nedošlo. MotoGP se začátkem nové sezony prudce zatraktivnila, Rossi se dokonce dočkal vysněného předjetí v poslední zatáčce, když takto „vzal“ v létě Jorgeho Lorenza. Šéf Ducati, která snad měla pro Baylisse stavět motorku, nakonec možný souboj označil za nereálný. „Vidíte, vždyť jsem říkal, že milion liber je moc,“ reagoval Bayliss v klidu.

Byla to jen legrácka, jaké Rossi občas vytváří pro svoje obveselení? Vždyť i ve své biografi i přiznal, že si jednou vymyslel neexistujícího sponzora a celý příběh kolem něho a nechal novináře, ať novinku sami prezentují a rozvíjejí. Ať je to ale tak či tak, pravda je taková, že Rossiho superbiky doopravdy baví a fandí jim. Kdysi je zkusil dvakrát v závodě v Suzuce a od té doby se láska traduje.

Co ho na nich tak baví? Nejspíš šance vidět vyrovnané boje na „běžných“ motorkách. „Zábavnější jsou taky v zatáčkách. A jak se na nich bojuje! I když jsou slabší než naše motorky, závody jsou hezčí. Naše (MotoGP) elektronika už je tak sofistikovaná a všechno tak perfektní, že se svojí nudností začneme blížit formuli jedna,“ předpověděl dokonce Rossi vloni.

Letos už by to asi nezopakoval. Ale pro superbiky jsou i tak jeho slova skvělou vizitkou. Masarykův okruh by toho tento víkend měl být potvrzením.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud