14. července 2012 • 12:22

Rallye Bohemia ukončila tragédie. Zahynul navigátor Ceplecha (†35)

Autor: ivp, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Takhle to dopadnout nemělo. Hned třetí rychlostní zkouška Rallye Bohemia skončila tragédií, když havaroval vůz Mitsubishi Lancer Evo talentovaného Martina Semeráda. Po nárazu do stromu vyvázl samotný jezdec s lehčími zraněními. Jeho navigátor Bohuslav Ceplecha zemřel v helikoptéře na cestě do liberecké nemocnice. Celý podnik byl zrušen.



Už ráno to bylo nebezpečné. Na mokré trati havarovali jak Roman Kresta tak i Juho Hänninen.

„Počasí dost zamíchalo průběhem rallye. Problém byl v tom, že místy bylo dost mokro a navíc se mění povrch asfaltů, což může být v kombinaci s mokrým povrchem hodně zrádné,“ přiznával i Jan Kopecký.

Podle posledních informací však v osudném místě při třetí rychlostní zkoušce byla trať suchá. Spekuluje se tak, příčinou havárie, při které vůz čelně narazil do stromu, byla především příliš velká rychlost.

„Po nehodě byl vážně zraněn spolujezdec Bohuslav Ceplecha, který přes veškerou péči záchranných složek následkům těžkého zranění podlehl,“ píše se v oficiálním stanovisku soutěže.

Záběry z místa - jen pár momentů po nehodě
Video se připravuje ...

„Ředitel Rallye Bohemia Jan Mochan vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým,“ dodává se.

Havárie zanechala všechny posádky v šoku. Na Ceplechu ostatní jezdci vzpomínají jako na usměvavého a příjemného člověka, otce od rodiny. Nebylo tak překvapením, že organizační výbor přistoupil k ukončení závodu.

Zraněný pilot Semerád byl převezen do liberecké nemocnice. "Při přepravě byl při vědomí," uvedl  ředitel krajské záchranky v Libereckém kraji Stanislav Mackovík. Podle mluvčí nemocnice Věry Dentonové není jeho stav vážný. "Má poraněnou klíční kost, není to závažné poranění," uvedla.

Záběry z místa - zásah sanitky
Video se připravuje ...

Semerád s Ceplechou vstupovali do 39. ročník tradiční soutěže v okolí Mladé Boleslavi na šestém místě průběžného pořadí mezinárodního mistrovství republiky a jako lídři produkčních vozů třídy 3. "Musíme zde uspět, abychom naši pozici upevnili. Jarin Orsák je za námi velmi blízko. Rád bych navázal na výsledek z Českého Krumlova," plánoval před soutěží Semerád. "Rally Bohemia patří mezi mé oblíbené soutěže, i když jsem ji zatím nikdy nedokončil," uvedl dvaadvacetiletý jezdec.

S Ceplechou startovali i v mistrovství světa, kde se představili ve dvanácti soutěžích a pět jich dokončili. Nejlépe si vedli v roce 2009 Británii, kde skončili čtrnáctí. V mezinárodním mistrovství ČR byla jejich maximem čtvrtá příčka z letošní Rallye Šumava Klatovy.

Záběry z místa - šok mezi diváky a závodníky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud