3. srpna 2013 • 17:39

Ogier vyhrál Finskou rallye a ještě si upevnil vedení v MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský pilot Sébastien Ogier s Volkswagenem Polo vyhrál poprvé v kariéře Finskou rallye a pátým vítězstvím v sezoně si upevnil už tak suverénní vedení v mistrovství světa. Český jezdec Martin Prokop osmou soutěž třináctidílného seriálu nedokončil po pátečních technických problémech svého Fordu Fiesta.



Devětadvacetiletý Ogier se na rychlých šotolinových tratích dostal do čela v páteční druhé etapě, v níž vyhrál šest erzet za sebou, a dnes už vedení kontroloval. Nejrychlejší čas zaznamenal mimo jiné i při dvou průjezdech slavnou rychlostní zkouškou Ouninpohja, na níž stanovil nový rekord.

Druhý skončil s odstupem 36,6 sekundy Belgičan Thierry Neuville s fiestou, jenž vyrovnal svůj nejlepší výsledek v kariéře a navíc získal tři bonusové body za vítězství v závěrečné Power Stage. Třetí byl se ztrátou 57,6 sekundy Nor Mads Östberg také na fordu.

Nejlepší z domácích závodníků byl až čtvrtý Mikko Hirvovonen, který ani na dobře známých tratích v okolí svého bydliště nevylepšil dojem z nepovedené sezony v Citroënu. Už ve čtvrtek vypadl z boje o prvenství Ogierův týmový kolega Jari-Matti Latvala, jenž poškodil své polo a s penalizací dojel ve druhé desítce.

Bývalý juniorský mistr světa Ogier si po Švédsku, Mexiku, Portugalsku a Sardinii připsal páté vítězství v sezoně a je na nejlepší cestě navázat na devět předchozích titulů krajana Sébastiena Loeba, jenž se letos účastní jen vybraných soutěží. Před shodně druhými Neuvillem a Latvalou má v průběžném pořadí náskok už 90 bodů.

"Byl to skvělý víkend, skvělé vítězství. To, že jsem se připojil ke (Španělovi) Carlosi (Sainzovi) a dalším Francouzům (Loebovi a Didieru Auriolovi), pro mě hodně znamená," jmenoval Ogier jezdce, kteří jako jediní dokázali ve Finsku prolomit hegemonii severských pilotů. "K titulu je ale ještě hodně daleko," odmítl předčasné oslavy.

Šampionát pokračuje za tři týdny v Německu.

Finská rallye, osmý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo-R) 2:43:10,4, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -36,6, 3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -57,6, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -1:21,6, 5. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3) -6:08,5, 6. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS) -8:39,7, ...38. Hudec, Kotál (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -39:12,0, Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) nedokončili.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 soutěží):
1. Ogier 181 b., 2. Neuville a Latvala (Fin.) oba 91, 4. Hirvonen 73, 5. Sordo 69, 6. Loeb (Fr.) 68, ...9. Prokop 37.

Pohár konstruktérů:
1. Volskswagen 251, 2. Citroën 196, 3. M-Sport Ford I 112, 4. M-Sport Ford II 107.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud