16. prosince 2008 • 11:15

Další obět ekonomické krize. Subaru končí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den po Suzuki oznámila odchod z mistrovství světa v automobilových soutěžích další japonská firma Subaru. Důvodem je stejně jako u Suzuki světová ekonomická krize, která dopadla výrazně právě na automobilový průmysl.



Na rozdíl od Suzuki, jež působila v kategorii WRC pouze v této sezoně a bez většího úspěchu, se v podobě Subaru loučí se světovou rallye jeden z nejsilnějších týmů.

Subaru v letech 1995-1997 získalo tři tituly v soutěži značek za sebou a jezdci v tradičních modrožlutých vozech se radovali ze tří individuálních triumfů v šampionátu.

Automobilka Suzuki končí v rallyovém MS >>>


V roce 1995 a 2001 se v barvách tohoto týmu stali mistry světa již zesnulí Britové Colin McRae a Richard Burns, před pěti lety slavil titul Nor Petter Solberg. Ten byl jedničkou Subaru až dosud, spolu s ním jezdil Australan Chris Atkinson.

Dohromady získali jezdci Subaru ve světovém šampionátu 47 vítězství."Naše obchodní situace se vinou globální krize dramaticky změnila. Abychom optimalizovali naše zásoby a posílili značku, musíme stáhnout Subaru z aktivit ve WRC," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf zastřešující firmy Fuji Heavy Ikuo Mori, jenž podle agentury Reuters působil během svého prohlášení značně rozrušeně a měl v očích slzy.

Po odstoupení obou japonských automobilek tak zůstávají v rallyeovém mistrovství světa pouze tovární vozy Citroënu a Fordu. Začátkem prosince se z motorsportu stáhla jiná japonská společnost Honda, jež se pro příští rok odhlásila z formule jedna.

Články odjinud


Články odjinud