5. srpna 2007 • 00:00

Alonso byl potrestán poklesem o 5 míst na startu GP

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obhájce titulu mistra světa formule jedna Fernando Alonso byl za kontroverzní manévr v závěru sobotní kvalifikace na Velkou cenu Maďarska potrestán poklesem o pět míst na startu a dnes odpoledne tak vyjede na trať z šesté pozice.



Obhájce titulu mistra světa formule jedna Fernando Alonso byl za kontroverzní manévr v závěru sobotní kvalifikace na Velkou cenu Maďarska potrestán poklesem o pět míst na startu a dnes odpoledne tak vyjede na trať z šesté pozice. Tým McLaren pak v závodu na Hungaroringu nebude moci podle rozhodnutí komisařů získat žádné body do Poháru konstruktérů. Dvojnásobný světový šampion Alonso si pomohl k prvenství v kvalifikaci manévrem, při němž si prodloužil zastávku v depu a zdržel tak týmového kolegu Brita Lewise Hamiltona. Ten už nestihl zajet měřené letmé kolo a přišel o možnost překonat vedoucí čas španělského pilota. Komisaři závodu po několikahodinovém vyšetřování nejprve vydali oficiální výsledky kvalifikace, v nichž byl Alonso stále na prvním místě. Posléze však v tiskové zprávě informovali o postihu pro McLaren. "Manévr týmu (McLaren) v závěru kvalifikace nebyl v souladu se zájmy soutěže ani celého motoristického sportu," uvedli komisaři ve svém prohlášení. Z prvního místa tak v Budapešti odstartuje vedoucí muž MS Hamilton, do první řady se spolu s ním postaví Němec Nick Heidfeld z týmu BMW-Sauber. Televizní záběry ukázaly, že Alonso během čekání v boxech sledoval očima svého fyzioterapeuta a čekal na pokyn. Sám španělský pilot tvrdil, že dostal od vedení McLarenu pokyn zůstat déle v depu. Vedení stáje uvedlo, že tím, kdo celou situaci zavinil, byl Hamilton, který předtím nerespektoval udělené pokyny. "Měl zpomalit, ale byl neústupný," prohlásil šéf týmu Ron Dennis.


Výsledky kvalifikace po verdiktu komisařů: 1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:19,781, 2. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:20,259, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:20,410, 4. Rosberg (Něm./Williams-Toyota) 1:20,632, 5. Schumacher (Něm./Toyota) 1:20,714, 6. Alonso (Šp./McLaren) 1:19,674, 7. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:20,876, 8. Fisichella (It./Renault) 1:21,079, 9. Trulli (It./Toyota) 1:21,206, 10. Webber (Austr./Red Bull) 1:21,256.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud