24. února 2014 • 13:10

Krasobruslařský skandál! Sporná ruská vítězka se objímala s rozhodčí

Autor: ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě několik dní po olympijské soutěži krasobruslařek po světě kolují záběry, jak se ruská vítězka Adelina Sotnikovová objímá s jednou z rozhodčích závodu. To jen posiluje hlasy, které říkají, že Sotnikovová získala zlato před Korejkou Kim Ju-na jen díky nadměrné přízni ruských rozhodčí.



Sedmnáctiletá Sotnikovová předčila Korejku i Carolinu Kostnerovou ve známce za techniku. Překvapivé však bylo především to, že ve srovnání s vyspělejšími soupeřkami dostala prakticky shodnou známku za programové komponenty, v nichž se hodnotí bruslařské dovednosti, spojovací prvky, choreografii, předvedení a interpretace.¨

Mladá Ruska si ve volné jízdě vylepšila osobní rekord o více než 18 bodů a známkou 149,95 bodu zůstala jen jedenáct setin za světovým rekordem Kim Ju-na z olympiády ve Vancouveru.

"To je vysoké, hodně vysoké číslo. Musíte si pomyslet, že závodit v Rusku před ruským publikem tomu rozhodně pomohlo," má jasno bývalý americký krasobruslař Johnny Weir, který pracuje jako komentátor pro televizní stanici NBC.

K pochybám nad regulérností olympijského závodu teď výrazně přispěly i obrázky, kde se Sotnikovová bezprostředně po závodě objímá s Allou Šechovcevovou, která jen pár minut před tím rozhodovala o bodech pro ruskou krasobruslařku. 

Samotná rozhodčí je navíc manželkou šéfa Ruské krasobruslařské federace Valentina Pisseva. Špatné světlo na krasobruslení vrhá i fakt, že další z rozhodčích, Ukrajinec Jurij Balkov má za sebou problematickou minulost - po olympiádě v Naganu totiž dostal na rok zákaz činnosti kvůli snaze ovlivnit závod tanečních párů. Tehdy si ho nahrál jeho kanadský kolega.

Žádný přímý důkaz, že by Sotnikovová vyhrála díky záměrně nadhodnoceným bodů, sice neexistuje, ale celá událost se všemi podrobnostmi minimálně vzbuzuje podezření a celé krasobruslení (opět) posouvá do negativního světla...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud