Hynek Preisler
10. února 2014 • 16:21

Podvod v Soči? USA a Rusko si měly vzájemně pomoci ke zlatu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soči má první aférku. Hoří olympijský oheň a na krasobruslení zase padá stín. Francouzský list L’Equipe totiž přišel s konspirační teorií, podle které si Spojené státy a Rusko měly vzájemně pomoci ke zlatu. Ty to popírají. Nesmysl? Možná, jenže každý si ještě pamatuje „Skategate“ na Hrách v Salt Lake City. Pověst sportu však kvůli obřímu skandálu trpí i po dvanácti letech...



Prý se dohodli. Za studené války nesmiřitelní soupeři Spojené státy a Rusko se prý staly v Soči krasobruslařskými parťáky.

Podle nejmenovaného ruského kouče USA souhlasily, že pomohou domácím vyhrát závod sportovních dvojic a týmovou soutěž. Na oplátku mělo zase Rusko „helfnout“ úřadujícím světovým šampionům Meryl Davisové a Charliemu Whitovi k prvnímu americkému zlatu v závodu tanečních párů.

„Objevila se anonymní zpráva citující nejmenovaný zdroj, podle kterého existuje tajná úmluva mezi USA a Ruskem ohledně krasobruslařských soutěží.
Americký krasobruslařský tým však žádnou dohodu s nikým nemá a mít nebude,“ jednoznačně informaci popřela Barbara Reichertová z výpravy.

Meryl Davisová a Charlie WhiteFoto Reuters

Podle „krasobruslařského paktu“ měli mít Američané také garantováno, že porazí kanadský pár a olympijské vítěze z Vancouveru Tessu Virtueovou a Scotta Moiru. „Je to směšné. Takové historky staví sport do velmi špatného světla,“ dodala Reichertová.

Proti podobné dohodě mluví fakt, že Američané jsou v závodu tanečních párů favorité, stejně tak jako Rusové ve zmiňovaných disciplínách. Jenže každý má stále na paměti aféru ze Salt Lake City, která vešla do dějin jako „Skategate“.

„Skandál proslavil jména některých krasobruslařů, ale někdo jiný za to teď platí cenu,“ řekla agentuře Reuters kanadská krasobruslařka Jamie Saleová, která na Hrách před dvanácti lety měla se svým partnerem Davidem Pelletierem podle tisku, všech expertů i diváků vyhrát volnou jízdu, jenže rozhodčí přisoudili prvenství zcela nečekaně ruskému páru. „V našem sportu se dějí hnusné věci,“ uznala včera Saleová.

Francouzská sudí Marie-Reine Le Gougenová pak přiznala, že na ni byl vyvíjen nátlak. Údajně se činila i mafie... Zlato dodatečně dostala i zámořská dvojice a celý průšvih změnil i bodovací systém.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud