Květoslav Šimek
23. září 2019 • 13:20

Favorité Velké pardubické odpadají. Jakého „náhradníka“ má Stromský?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Startovní listina 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (13. října) přišla o tři spolufavority. Kvůli zraněním se na start nepostaví No Time To Lose, vítěz z roku 2017, od trenéra Josefa Váni. Nepoběží ani loni druhý Hegnus od Radka Holčáka a francouzský Urgent de Gregaine, který byl druhý před dvěma lety.



„Na Velkou pardubickou musí být kůň připravený na 105 procent a to Hegnus po drobném zranění z posledního dostihu bohužel není,“ potvrdil trenér Holčák. Žokej Marek Stromský, který měl být v sedle jedenáctiletého Hegnuse, se tak domluvil na novém angažmá. Pojede desetiletého Sztorma od trenéra Grzegorze Wroblewského.

Hegnus (stáj Ševců) měl být jedním ze žhavých favoritů. Před rokem skončil ve Velké pardubické druhý za Tzigane du Berlais, letos vyhrál první kvalifikaci a v posledním přípravném dostihu byl i přes chybu na Velkém vodním příkopu druhý za Playerem.

„Podle Marka šel úplně v klidu, měl z Hegnuse výborný pocit, prý by šel dál a dál, po dostihu byl veselý,“ líčí trenér Holčák. „Dva dny poté mu ale drobně otekl kloubek a když se to za čtyři dny nezlepšilo, zavolali jsme špičkového veterináře. Udělal rentgen a ultrazvuk, úpony na kloubu jsou natažené. Proto jsme se s majitelem rozhodli, že nebudeme riskovat. Hegnus teď potřebuje klid. Koní si vážím, mám je rád. Mám rád i úspěch, ale na prvním místě je zdraví koně.“

Bez koně do Velké pardubické tak rázem zůstal zkušený žokej Marek Stromský. Ne dlouho. Domluvil se s trenérem Grzegorzem Wroblewským, který připravuje desetiletého Sztorma (Stáj Nýznerov). Ve druhé kvalifikaci ho k druhému místu přivedl Jan Faltejsek.

Universe of Gracie (Lukáš Sloup), Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek), Bridgeur (ž. Jaroslav Myška) a Ter Mill (Jan Odložil) na Taxisově příkopu ve Velké pardubické 2018
Universe of Gracie (Lukáš Sloup), Tzigane du Berlais (ž. Jan Faltejsek), Bridgeur (ž. Jaroslav Myška) a Ter Mill (Jan Odložil) na Taxisově příkopu ve Velké pardubické 2018

Talentovaný Sztorm měl mít premiéru ve Velké pardubické už před rokem, ale polský trenér, který ke třem triumfům připravil Orphee des Blins, ho kvůli drobným zdravotním problémům na poslední chvíli z elitního dostihu vyškrtnul. Nováček Sztorm rozhodně může patřit k adeptům na solidní výsledek.

K favoritům patřil i No Time To Lose. Velkou pardubickou vyhrál s Janem Kratochvílem v roce 2017, loni byl pátý. Ani desetiletý hnědák Dostihové stáje Paragan ovšem není na vrchol sezony fit. „Laboruje se zdravím,“ informoval trenér Josef Váňa server Jezdci.cz, kterému se tím trochu vyjasnilo jezdecké složení. „Je tedy otázka, zda Jan Kratochvíl ve Velké nepojede spíše Mazhilise. Josef Bartoš má Theophilose, Jiří Kousek Ange Guardiana a na Zarifa jsme se dohodli s Thomasem Boyerem.“

Nepřijede ani francouzský Urgent de Gregaine, který byl před dvěma lety k výhře ve Velké pardubické blízko. Až ve strhujícím finiši ho v hlubokém bahně předběhl právě No Time To Lose. Jedenáctiletý hnědák sice figuroval na přihláškách, ale v letošní sezoně vůbec nevyběhl.

Největším favoritem tak zůstává obhájce loňského triumfu Tzigane du Berlais (Dr. Charvát) trenéra Pavla Tůmy. Hned za ním jsou podle sázkových preferencí Ange Guardian (Stáj Anděl Strážný), Talent (DS Kabelkovi) a Theophilos (Dostihový klub iSport-Váňa).

Velká pardubická 2019 - všechny informace k dostihové akci roku zde »

Spokojený Marek Stromský: Sice jsme druzí, ale v tomhle závodě je to jako vítězství
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud