25. května 2012 • 18:46

Olympionici Radoň a Dvořák nabrali směr Londýn

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, jistí účastní olympijských her v Londýně 2012, vstoupili do nové sezony dvěma postupy do finále A při Světovém poháru v německém Duisburgu.



Kanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák (zprava) míří za vítězstvím v rozjížďce závodu Světového poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu.
Kanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák (zprava) míří za vítězstvím v rozjížďce závodu Světového poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu.
„A tak jsme to chtěli. Jen škoda, že jsme nevyhráli rozjížďku na kilometru, mohli jsme si ušetřit start v semifinále,“ podotkl háček Jaroslav Radoň. Zadák Filip Dvořák si pochvaloval rozjížďku na neolympijské „pětistovce“: „První skutečně povedený závod v nové sezoně. Po dopoledním neslaném nemasném výkonu na kilometru si již všechno sedlo, byli jsme v klidu a proto v klidu vyhráli.“ Trenér Libor Dvořák, otec Filipa, přihlásil své svěřence na všechny tratě, tedy i na sprinterskou „dvoustovku“. „Potřebují závodit, vyjezdit se. Je to ještě takové syrové. Ale technicky vypadají velmi dobře, přestože ještě vše neklape na sto procent,“ bilancoval první starty v sezoně Dvořák senior.

Mužský čtyřkajak, který před týdnem v polské Poznani poprvé v historii vyhrál závod Světového poháru, nastoupil do duisburského klání v nové sestavě. Jan Štěrba nahradil v posádce Pavla Davídka. Roli háčka převzal Daniel Havel, Lukáš Trefil se zezadu posunul na druhé místo v lodi. Jediný, kterého se „stěhování“ netýkalo, byl ve třetí „díře“ sedící Josef Dostál. Češi ulili první start. „Dostali jsme napomenutí a proto jsme museli být opatrní a startovali jsme na jistotu,“ objasnil komplikaci Lukáš Trefil. Přes ulitý start vyrazili Češi nejrychleji a až do závěrečné „dvoustovky“ vedli. „Ten začátek jsme přepálil a na konci to hodně bolelo,“ omlouval se Havel a doplnil: „V závěru jsme dost tuhli, ale naštěstí to stačilo na přímý postup do finále.“ Pro Jana Štěrbu šlo o první ostrý start v sezoně: „Bylo to znát, proto nás v konci Rusové přejeli. Ale jinak spokojenost. Především s postupem. A tedy i tím, že můžeme více odpočívat.“

Česká posádka prochází stálým testování, do každého závodu nastupuje v jiném složení, a trenéři Martin Doktor, Jerzy Dziadkowiec a Karel Leština hledají ideální složení pro londýnskou olympiádu. To cítí i sami závodníci. „Je to jiné, úplně jiné, jet na druhém místě, než zcela vzadu. Záběry jsou jiné, jejich síla,“ popsal Trefil. To cítil i Dostál, přestože místo neměl, jen sousedy okolo sebe. „Poslechl jsem Jerzyho, že nyní musím zabírat s předstihem. To pro mě bylo nové. Ale myslím, že se mi jelo lépe,“ uvedl Dostál, který si během týdne odskočil do Prahy odmaturovat, aby se po poháru v Poznani vrátil do čtyřkajaku i pro Duisburg.

Nejvytíženějším českým mužem prvního dne Světového poháru v Duisburgu byl Jakub Adam. Absolvoval čtyři závody, vždy rozjížďku a semifinále na tratích 500 i 1000 metrů. „Mám toho hodně. Dnes jsem najezdil skoro 30 kilometrů. A v závěru na ´pětistovce´už to nemělo šťávu. Ale jsem spokojený,“ uvedl Adam, který pojede na trati 500 metrů finále B a na dvojnásobné distanci „céčko“. Ze čtyřkajaku odskakující si Pavel Davídek zamířil na trati 1000 metrů do finále B.

V sobotním programu jsou z českého pohledu klíčová dvě finále A na olympijské trati 1000 metrů. V 11.45 hodin se představí Radoň a Dvořák, o 24 minut později na ně naváže čtyřkajak.

Výsledky závodů Světového poháru v rychlostní kanoistice – Duisburg (Německo)
Muži – 1000 metrů – K1 – semifinále 1: 1. Larsen (Nor.) 3:31,752 min., … 6. Adam (ČR) 3:39,402 – pojede sobotní finále C. Semifinále 2: 1. van Koeverden (Kan.) 3:37,218, … 3. Davídek (ČR) 3:40,351 – pojede sobotní finále B. K4: 1. Rusko 2:53,682, 3. ČR (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) 2:54,450 – postoupili přímo do sobotního finále A. C2 – semifinále: 1. Radoň, Dvořák (ČR) 3:42,109 min. – postoupili do sobotního finále A.
500 metrů – K1 – semifinále 2: 1. Reardon (Kan.) 1:45,787 min., … 4. Adam 1:47,268, 7. Kusovský (oba ČR) 1:54,854. C2 – rozjížďka 1: 1 Radoň, Dvořák (ČR) 1:45,555 – postoupili přímo do nedělního finále A.


Nominace české reprezentace na druhý závod Světového poháru – Duisburg (Německo), 25. až 27. května
Muži – 200 metrů – K1: Lukáš Kusovský (Dukla Praha), C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (Dukla Praha); 500 metrů – K1: Lukáš Kusovský, C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák; 1000 metrů – K1: Jakub Adam, Pavel, Davídek (oba Dukla Praha), K4: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (všichni Dukla Praha), C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud