16. května 2021 • 20:11

Suverénní Češky! V kvalifikaci na mistrovství Evropy ztratily jen dva sety

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez ztráty jediného bodu prošly české volejbalistky kvalifikací o mistrovství Evropy. Na závěr druhého turnaje v bosenské Zenici porazily lotyšského outsidera stejně jako před týdnem 3:0. V šesti vítězných zápasech nechaly Češky soupeřkám pouhé dva sety.



Lotyšky na Euru startovaly naposledy v roce 1997 v Brně, kde český tým slavil bronz. Nyní v kvalifikační skupině F lotyšské hráčky získaly jedinou sadu. V neděli se další nedočkaly ani přesto, že řecký kouč českého výběru Jannis Athanasopulos nechal odpočívat všechny opory a šanci dostaly hráčky z lavičky.

Od začátku si české volejbalistky držely náskok a bezpečně si šly pro další výhru. Jen v koncovce druhé sady využily až třetí setbol. Za stavu 25:24 však nejlepší lotyšská hráčka univerzálka Marta Levinská útočila do sítě. Již jisté vítězky skupiny F měly nadále navrch a poslední sadu získaly pětibodovým rozdílem.

„Dnes dostaly příležitost hráčky, které jich v kvalifikačních bojích dosud tolik neměly. Dokázaly mi, že jsou připravené kdykoliv naskočit,“ řekl trenér Athanasopulos.

Mistrovství Evropy pro 24 týmů budou hostit na přelomu srpna a září čtyři země Srbsko, Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko. Losování skupin se uskuteční ve čtvrtek. Češky se na Euro mohou těšit po předchozí absenci, kdy mezi kontinentální elitou chyběly po 14 letech.

Po úspěšné kvalifikaci čeká další akce reprezentantky od 28. května, kdy doma v Praze během tří dnů rozehrají Evropskou ligu, kterou předloni vyhrály. Ve skupině C mají za soupeře Bělorusko, Chorvatsko a Maďarsko.

Kvalifikace ME volejbalistek, skupina F - druhý turnaj v Zenici (Bosna):

ČR - Lotyšsko 3:0 (18, 24, 20)

Rozhodčí: Petrovič (Srb.), Muha (Chorv.). Čas: 71 min. Diváci: 150.

Sestava a body ČR: Hodanová 10, Purchartová 8, Svobodová 8, Nová 8, Šimáňová 11, Bajusz 5, libero Chevalierová - Trnková, Orvošová. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Lotyšska: Levinská 12, Ozolaová 9.

1. Česko 6 6 0 18:2 18
2. Bosna 5 3 2 10:6 9
3. Slovinsko 5 2 3 7:10 6
4. Lotyšsko 6 0 6 1:18 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud