27. května 2011 • 17:41

Pět českých lodí postoupilo do finále při SP rychlostních kanoistů v Duisburgu

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět českých lodí postoupilo z pátečních rozjížděk a semifinále na Světovém poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu. Na olympijských tratích se v sobotních bojích o medaile představí ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková, deblkajak Ondřej Horský a Jan Štěrba a také deblkanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák. Na neolympijských 500 metrech nezaváhali kajakář Jan Štěrba a deblkanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.



Český ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková (zprava) na trati 500 metrů při semifinále SP v Duisburgu.
Český ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková (zprava) na trati 500 metrů při semifinále SP v Duisburgu.

Kvůli zranění Jana Součka nestartoval v Duisburgu mužský čtyřkajak s Ondřejem Horským, Danielem Havlem a Janem Štěrbou, který patří k nejvážnější adeptům kvalifikace na olympijské hry 2012 v Londýně. Součka vyřadila z činnosti blokáda žeber, proto ještě před pátečním startem nasedl do vlaku a přes Berlín mířil do Prahy, aby mohl ihned nastoupit léčbu a neohrozil start posádky na mistrovství světa v maďarském Szegedu, které je jedinou olympijskou kvalifikací.

„Paráda,“ radovala se v cíli vítězného semifinále Lucie Matoušková a doplnila: „Opět se potvrdilo, že pokud nám hoří koudel u zadku, tak dokážeme zabrat. A to se nám při tom ještě nejelo nejlépe.“ Stejně jako před týdnem se Češky protrápily rozjížďkou, ale v semifinále zazářily. „Umíme jet lépe, jen to ještě musíme prodat. Ale byla by paráda, kdybychom jedno semifinále vyhrály na mistrovství světa,“ pravila Jana Blahová. To by totiž znamenalo postup nejen do finále šampionátu v Szegedu, ale i na olympijské hry.

Horský, Štěrba na K2 a Radoň, Dvořák na C2 neměli s postupem do finále příliš mnoho starostí a taktickými jízdami do nich bez problémů proklouzli. „Už mám lepší náladu než dopoledne, kdy se nám rozjížďka příliš nepodařila. Potvrzuje se, že mi více vyhovuje více jízd za den, protože se postupně rozjíždím. Teď už jen udržet pozitivní náladu do finále a…,“ naznačil ambice Horský, zatímco jeho parťák pospíchal pro singlkajak a mířil znovu na start. V ještě větším zápřahu byli kanoisté Radoň, Dvořák, kteří absolvovali plný program na neolympijských 500 a olympijských 1000 metrů. „Trapné už to tady nebude,“ poznamenal s nadsázkou po postupu do finále Filip Dvořák.

Reprezentačního trenéra Martina Doktora však nejvíce potěšil výkon nejmladšího člena čtyřkajaku Daniela Havla, kterému o pouhých osm setin sekundy utekl postup do A-finále. A to při jeho prvním startu na singlkajaku na Světovém poháru. „To je skutečně parádní výsledek,“ hodnotil Doktor a doplnil: „O to větší škoda je, že doplatil na nesmyslný systém postupu z rozjížděk a semifinále. Pokud by to mělo hlavu a patu, musel by ve finále být.“ Havel se o svém startu na singlkajaku dověděl až večer před závodem poté, co Doktor kvůli zranění Součka odhlásil čtyřkajak. A na direktorátu si vymohl doplnění Čechů z rozpadlé posádky do jiných soutěží. „Ne, nebylo náročné se přeorientovat, protože na singlu normálně trénujeme. Jiné je to jen v tom systému postupu,“ uvedl po závodě Havel a s nadsázkou dodal: „Možná by bylo lepší, kdybych nepostoupil o pořádný kus. Aspoň by to tak nebolelo.“

Nelogičnost systému ukazuje například fakt, že v rozpise je napsáno, že z rozjížděk postupuje sedm lodí, ale startuje jich jen šest. „To je proto, že mezinárodní federace tlačí na to, aby si ´zazávodilo´více lodí v semifinále,“ vysvětlil Doktor.

Jan Štěrba si pro doplnění svého programu v Duisburgu vybral po odhlášení ze čtyřkajaku závod K1 na 500 metrů. Rozjížďkou se takticky pronesl tak, aby postoupil a nevydal mnoho sil. Semifinále s přehledem vyhrál a svým typických humorem pravil: „Vítězné gesto si nechám až po finále.“ Stejně prošli do finále také Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. V semifinále nedali soupeřům šanci a stejně jako v Račicích jsou v A-finále na obou tratích. Hattrick mohou završit při sobotním startu na 200 metrů.

Nominace českého týmu pro SP v Duisburgu

K2 ženy 200 metrů: Jana Šebestová, Jana Blahová.
K2 ženy 500: Anna Adamová, Lucie Matoušková.
K4 ženy 500 metrů: Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Lucie Matoušková.
K1 muži 200 metrů: Filip Šváb; Daniel Havel.
K1 muži 1000 metrů: Daniel Havel.
K2 muži 1000 metrů: Ondřej Horský, Jan Štěrba.
C2 200, 500 a 1000 metrů: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.
Štafeta K1 muži 4x200 metrů: Filip Šváb, Jan Štěrba, Ondřej Horský, Daniel Havel.
K1 ženy 4x 200 metrů: Jana Blahová, Jana Šebestová, Lucie Matoušková, Anna Adamová.

Program Světového poháru v Duisburgu
Sobota 28. května 2011 - 8.30 až 10.11 hodin:
finále B a C na 500 a 1000 metrů (Havel), od 10.32 blok finálových závodů na 1000 metrů (Horský, Štěrba a Radoň, Dvořák) + K4ž 500 metrů; odpoledne rozjížďky a semifinále na 200 metrů (Šváb a Havel na K1, K2ž Šebestová, Blahová) a K2ž 500 metrů (Adamová, Matoušková).
Neděle 29. května 2011 – 8.45 až 9.55 hodin: finále B a C na 200 a 500 metrů, od 10.02 blok finálových závodů na 200 a 500 metrů; odpoledne finále na 500 metrů. Od 15.00: finále štafet 4x200 metrů.

Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
27. až 29. května Světový pohár v Duisburgu (Německo)
17. až 19. června mistrovství Evropy v Bělehradě (Srbsko)
30. června až 3. července mistrovství Evropy do 21 let v Záhřebu (Chorvatsko)
22. až 24. července mistrovství republiky v Račicích
29. až 31. července mistrovství světa juniorů v Brandenburgu (Německo)
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szeged (Maďarsko)

Pět českých lodí postoupilo do finále při Světovém poháru rychlostních kanoistů v Duisburgu

Duisburg (27. května 2011) – Pět českých lodí postoupilo z pátečních rozjížděk a semifinále na Světovém poháru rychlostních kanoistů v německém Duisburgu. Na olympijských tratích se v sobotních bojích o medaile představí ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková, deblkajak Ondřej Horský a Jan Štěrba a také deblkanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák. Na neolympijských 500 metrech nezaváhali kajakář Jan Štěrba a deblkanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Kvůli zranění Jana Součka nestartoval v Duisburgu mužský čtyřkajak s Ondřejem Horským, Danielem Havlem a Janem Štěrbou, který patří k nejvážnější adeptům kvalifikace na olympijské hry 2012 v Londýně. Součka vyřadila z činnosti blokáda žeber, proto ještě před pátečním startem nasedl do vlaku a přes Berlín mířil do Prahy, aby mohl ihned nastoupit léčbu a neohrozil start posádky na mistrovství světa v maďarském Szegedu, které je jedinou olympijskou kvalifikací.

„Paráda,“ radovala se v cíli vítězného semifinále Lucie Matoušková a doplnila: „Opět se potvrdilo, že pokud nám hoří koudel u zadku, tak dokážeme zabrat. A to se nám při tom ještě nejelo nejlépe.“ Stejně jako před týdnem se Češky protrápily rozjížďkou, ale v semifinále zazářily. „Umíme jet lépe, jen to ještě musíme prodat. Ale byla by paráda, kdybychom jedno semifinále vyhrály na mistrovství světa,“ pravila Jana Blahová. To by totiž znamenalo postup nejen do finále šampionátu v Szegedu, ale i na olympijské hry.

Horský, Štěrba na K2 a Radoň, Dvořák na C2 neměli s postupem do finále příliš mnoho starostí a taktickými jízdami do nich bez problémů proklouzli. „Už mám lepší náladu než dopoledne, kdy se nám rozjížďka příliš nepodařila. Potvrzuje se, že mi více vyhovuje více jízd za den, protože se postupně rozjíždím. Teď už jen udržet pozitivní náladu do finále a…,“ naznačil ambice Horský, zatímco jeho parťák pospíchal pro singlkajak a mířil znovu na start. V ještě větším zápřahu byli kanoisté Radoň, Dvořák, kteří absolvovali plný program na neolympijských 500 a olympijských 1000 metrů. „Trapné už to tady nebude,“ poznamenal s nadsázkou po postupu do finále Filip Dvořák.

Reprezentačního trenéra Martina Doktora však nejvíce potěšil výkon nejmladšího člena čtyřkajaku Daniela Havla, kterému o pouhých osm setin sekundy utekl postup do A-finále. A to při jeho prvním startu na singlkajaku na Světovém poháru. „To je skutečně parádní výsledek,“ hodnotil Doktor a doplnil: „O to větší škoda je, že doplatil na nesmyslný systém postupu z rozjížděk a semifinále. Pokud by to mělo hlavu a patu, musel by ve finále být.“ Havel se o svém startu na singlkajaku dověděl až večer před závodem poté, co Doktor kvůli zranění Součka odhlásil čtyřkajak. A na direktorátu si vymohl doplnění Čechů z rozpadlé posádky do jiných soutěží. „Ne, nebylo náročné se přeorientovat, protože na singlu normálně trénujeme. Jiné je to jen v tom systému postupu,“ uvedl po závodě Havel a s nadsázkou dodal: „Možná by bylo lepší, kdybych nepostoupil o pořádný kus. Aspoň by to tak nebolelo.“

Nelogičnost systému ukazuje například fakt, že v rozpise je napsáno, že z rozjížděk postupuje sedm lodí, ale startuje jich jen šest. „To je proto, že mezinárodní federace tlačí na to, aby si ´zazávodilo´více lodí v semifinále,“ vysvětlil Doktor.

Jan Štěrba si pro doplnění svého programu v Duisburgu vybral po odhlášení ze čtyřkajaku závod K1 na 500 metrů. Rozjížďkou se takticky pronesl tak, aby postoupil a nevydal mnoho sil. Semifinále s přehledem vyhrál a svým typických humorem pravil: „Vítězné gesto si nechám až po finále.“ Stejně prošli do finále také Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. V semifinále nedali soupeřům šanci a stejně jako v Račicích jsou v A-finále na obou tratích. Hattrick mohou završit při sobotním startu na 200 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud