10. června 2011 • 14:36

Extrémní závod můžete jet i na buchty a škvarky

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak zvládnout extrémní běh i závody na kole v drsném terénu? Budete možná překvapeni, že během dne, kdy se sportovci dělají mžitky před očima, nohy ho přestávají poslouchat a jediné, co si přeje, je najít místo na lehnutí ve stínu, lze přežít i jezením buchet, chleba se škvarkami nebo pitím piva. Byť nealkoholického.



Obě varianty jsou připraveny pro účastníky sobotního programu v Jedovnicích na Blanensku, kde se v okolí rybníka Olšovec uskuteční unikátní MultisportFestival 2011, složení z terénního triatlonu, bikemaratónu a běhu. Ten nejlepší si odnese bronzovou repliku sošky býka, nalezeného památkáři v jeskyni Býčí skála. Přihlásit se může kdokoliv, kategorie jsou ještě otřevřené.

„Zatím máme něco přes 500 přihlášených a z nich 129 absolvuje všechny tři závody, což je smyslem celého programu. Bude to tvrdé, jakkoliv jsme nechtěli hrát trať do extrémních podob, aby na ní závodníci kolabovali,“ říká Michal Kočař, pořadatel závodu.

Odhaduje, že ti lepší zvládnou trojboj pod šest hodin. Za hodinu a čtvrt by měli mít hotový triatlon, za tři a půl hodiny bikemaraton a do pětačtyřiceti minut se dostat do cíle desetikilometrového běhu.

Nejnáročnější by měla být pasáž na kole, klikatící se náročným terénem kolem Olšovce.

„Jsou tam dvě nebo tři místa, kde si myslíme, že většina lidí z kola sleze a pro bude to pro ně možná i rychlejší než se trápit v sedle,“ tuší Kočař. Při šlapání do kopce v lesním porostu přitom zdaleka nejde jen o sílu, ale i o techniku, převody a také styl jízdy, aby neprokluzovala kola nebo se jezdec nepřevažoval.

Účastníky čeká během celého závodu občerstvení, největší zhruba v polovině cyklistického závodu. Tam budou k dispozici i buchty nebo škvarky.

„Profíci nebo ti, kteří se podobným závodům věnují, si asi dovezou svoji stravu, ale pro všechny ostatní je nutné připravit kalorie, aby vydrželi. Po třiceti kilometrech na kole předpokládám, že už budou hlady šilhat,“ pousmál se Kočař.

Do Jedovnic přijede i Petr Vabroušek, účastník řady ironmanů. Každý z účastníků si tak bude schopen ihned porovnat svoji formu s tím nejlepším.

PROGRAM MULTISPORTFESTIVALU 2011

10.00   Terénní triatlon (400 metrů plavání – 16 km kolo – 4 km běh)

Odhadovaný čas: 1:15 hod.

Co si vzít: horské kolo a speciální tretry, plavky a sluneční brýle, boty na běh. Neopren do vody nebude potřeba, její teplota dosahuje kolem 18 stupňů celsia.

Startovné: 300 Kč
13.00   Bikemaraton (47 km)
Odhadovaný čas: 3:00 až 3:30 hod.
Co si vzít: stejné vybavení jako na cyklistickou část triatlonu. Nutné je horské kolo, na silničním je trať neprůjezdná. Převýšení 1120 m)
Startovné: 500 Kč
18.00   Běh (2x5 km okruh kolem Olšovce)
Odhadovaný čas: 45 minut
Co si vzít: stejné vybavení jako na běžeckou část triatlonu.
Startovné: 500 Kč

JAK PŘEŽÍT

Během dne závodník vypije minimálně pět litrů vody. K dispozici dostane i nealkoholické pivo. Alkohol by pít neměl. Mezi jednotlivými závody záleží na trénovanosti každého jednotlivce. Někdo se půjde vždy vyklusat nebo vyjet na kole, jiný bude rád, pokud si lehne do stínu.

UBYTOVÁNÍ

K dispozici je Autokemp Olšovec, spaní ve stanech i chatkách. Kontakt: www.olsovec.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud