25. dubna 2015 • 13:52

ČUS chystá sídlo na Strahově. Ministr Chládek slíbil víc peněz na sport

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledek hospodaření v loňském roce, plán na rok letošní, ale i nové sídlo představilo vedení České unie sportu (ČUS) na valné hromadě v Nymburku. Té se zúčastnil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, který představil delegátům koncepci financování sportu ve spolupráci s ČUS na příštích deset let. Podle zprávy je společnost oddlužená a finančně soběstačná.



V uplynulém roce skončilo hospodaření unie ztrátou 12,46 milionu korun, ta ale zahrnuje také náklady na narovnání se Sdružením sportovních svazů České republiky ve výši 78,12 milionu.

Bez této operace, při níž došlo k rozsáhlé směně majetku mezi hlavním městem Prahou, Fotbalovou asociací České republiky a ČUS na Strahově a která umožní vznik nového sídla unie, by byl výsledek plusový ve výši 65,65 milionu korun.

ČUS je tři roky po pádu loterijní společnosti Sazka podle vedení oddluženou organizací s vyrovnaným hospodařením a stabilizovaným majetkem. "Nepotřebných, ztrátových a vybydlených nemovitostí jsme se zbavili a ty, které mají pro ČUS význam, provozujeme bez ztráty nebo je pronajímáme," uvedl ekonomický ředitel unie Pavel Benda.

"Podařilo se nám rovněž vyrovnat dluhy a postupně investujeme. Nyní je hotová první etapa rekonstrukce ve Sportovním centru Nymburk, opravili jsme a vybudovali další infrastrukturu v plaveckém stadionu Podolí a v současnosti finišuje rekonstrukce rozhledny ve věži bývalého skokanského můstku na Zadově," vypočítal Benda.

Nové sídlo: Nízké náklady i pryč ze zchátralých kanceláří

Nezbytným krokem k ozdravení hospodaření ČUS bylo narovnání majetkoprávních vztahů na území Strahova. Budovy i pozemky už byly postupně předány, na stadionu Přátelství by tak mělo vzniknout nové sídlo ČUS. Mělo by být jakýmsi centrem českého sportu, sídlem pro ČUS, sportovní svazy a případné další zájemce ze sportovního prostředí.

"Potřebujeme důstojné sídlo, odpovídající této době, mezinárodním standardům, a rovněž klademe důraz na nízké provozní náklady. Dosavadní prostory nejsou vyhovující ani v jednom směru," prohlásil předseda ČUS Miroslav Jansta s odkazem na zchátralé kanceláře v tribuně rozpadajícího se strahovského spartakiádního stadionu.

Ministr Chládek za jeden z klíčových kroků považuje přijetí zákona o podpoře sportu. Jeho záměrem by mělo být do roku 2025 dosáhnout úrovně výdajů ve výši 0,3-0,4 procenta hrubého domácího produktu, což představuje zhruba 12-15 miliard korun ročně.

V příštím roce by se měla částka ze státního rozpočtu navýšit o tři miliardy na šest miliard a do konce volebního období této vlády v roce 2017 by objem výdajů na sport měl dosáhnout sedmi miliard korun. ČUS pro letošní rok počítá s finančními zdroji ve výši 662 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud