21. prosince 2017 • 04:10

Sportovec roku 2017: Kdo má šanci na korunu a proč by měl vyhrát?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Mezi nominovanými v anketě Sportovec roku nechybí Karolína Plíšková, Gabriela Koukalová a Jakub VadlejchMezi nominovanými v anketě Sportovec roku nechybí Karolína Plíšková, Gabriela Koukalová a Jakub VadlejchFOTO: Koláž iSport.cz

    První ryze česká světová tenisová jednička, nebo člověk, který neuvěřitelně posouvá hranice svého sportu? Světová šampionka v hodu oštěpem, nebo mistr světa na skifu? Mistryně světa na snowboardu, nebo biatlonová královna? Tohle nebylo lehké rozhodování. Mezi desítkou nominovaných v tradiční anketě Sportovec roku je totiž hned sedm aktuálních světových šampionů a k tomu další hvězdy. Kdo se nakonec stane nejlepším českým sportovcem za rok 2017? Vyhlášení sledujte dnes večer na ČT1, zatím si projděte desítku nominovaných (v abecedním pořadí) a důvody, proč by právě ten který hrdina či hrdinka měli uspět...

    Sportovec roku

    Ve čtvrtek 21.12.2017 proběhne v přímém televizním přenosu na programu ČT1 ve 21:35 hodin z hotelu Hilton Prague 59. ročník ankety Sportovec roku 2017. Pořadem bude provázet Libor Bouček. O hudební doprovod se postará David Koller, Terezie Kovalová a Tonya Graves. Hlavními účinkující budou ale ocenění sportovci.

     Více o anketě najdete http://sportovecroku.cz/

  • JOSEF DOSTÁL

    Josef Dostál se zlatem a bronzem z MSFoto Barbora Reichová (Sport)

    Rychlostní kanoistika

    Věk: 24 let

    Co dokázal v roce 2017: 1. místo na MS (K1 – 500 metrů), 3. místo na MS (K1 – 1000 metrů)

    Proč by měl vyhrát: Neustále vysmátý dvoumetrový obr zachoval klid, i když mu třeba do smíchu nebylo. Bronzová medaile z domácího MS v Račicích na olympijském kilometru pro něj byla spíše zklamáním, ale sebral se z něj jako pravý šampion a den nato (stejně jako Martin Fuksa) proměnil svůj kajak ve formuli, s níž si dojel v závodě na pět set metrů pro titul mistra světa. Coby vyhlášený showman pak v euforii i vyskočil z lodi. Na pětisetmetrové trati rovněž ovládl na jaře i dva závody Světového poháru a rok poté, co v anketě Sportovec roku skončil těsně pod vrcholem za Lukášem Krpálkem, cítí letos novou šanci na úspěch.

    Dostál sebou po vítězství práskl do vody. Ztratil jsem brýle, smál se
    Video se připravuje ...

  • MARTIN FUKSA

    Slyšet hymnu, to je nejvíc, rozplýval se Fuksa po triumfu
    Video se připravuje ...

    Rychlostní kanoistika

    Věk: 24 let

    Co dokázal v roce 2017: 1. místo na MS (C1 – 500 metrů), 1. místo na ME (C1 – 500 metrů), 2. místo na MS (C1 – 1000 metrů)

    Proč by měl vyhrát: Voda zase byla jednou jeho živel a on se opět ukázal jako důstojný nástupce Martina Doktora. Loňské olympijské zklamání zahodil svalnatý dříč za hlavu a po pěti výhrách v jarních závodech SP ovládl popáté za sebou ME na neolympijské pětisetmetrové trati. Vynikající formu nakonec korunoval i na domácím MS v Račicích. Na kilometrové trati ještě skončil těsně druhý za fenomenálním Němcem Brendelem, vše si ale vynahradil opět na své oblíbené pětistovce, kde se stal před zaplněnými domácími tribunami podruhé v kariéře mistrem světa. Ve čtyřiadvaceti letech je ikonou svého sportu.

  • GABRIELA KOUKALOVÁ

    Česká biatlonistka Gabriela Koukalová v rozhovoru pro deník SportFoto Koláž iSport.cz

    Biatlon

    Věk: 28 let

    Co dokázala v roce 2017: 1. místo na MS (sprint), 2. místo na MS (vytrvalostní závod), 2. místo v celkovém SP, 3. místo na MS (stíhací závod), vítězka malého křišťálového glóbu (sprint, závod s hromadným startem)

    Proč by měla vyhrát: Lehce štiplavě: porovnejte český biatlon s ní nebo teď bez ní. Prosincovým vítězstvím v Novém Městě na Moravě zbláznila statisíce lidí a jako úřadující královna SP nejdéle vzdorovala ataku dominující Laury Dahlmeierové, jež jí alespoň vyrvala dva malé křišťálové glóby za sprint a hromadné závody. Vedle čtyř výher (s celkem 17 si upevnila post nejlepší české závodnice) přišel vrchol sezony na MS v Hochfilzenu, kde vybojovala kompletní medailovou sbírku. Vrcholem byl už úvodní sprint, kde poprvé v životě brala individuální zlato a jako jediná zdolala na MS Lauru Dahlmeierovou. Jediné, co jí tak chybí, je zlato z olympiády – je ale otázka, zda ji bolavá lýtka pustí. 

  • ESTER LEDECKÁ

    Ester Ledecká bude na olympiádě patřit k největším českým nadějím na medailiFoto Sport Invest

    Alpský snowboarding, alpské lyžování

    Věk: 22 let

    Co dokázala v roce 2017: Na snowboardu 1. místo na MS v paralelním obřím slalomu (olympijská disciplína), 2. na MS v paralelním slalomu, obhájkyně velkého glóbu za vítězství v SP. Na lyžích 20. v kombinaci na MS, 7. ve sjezdu v Lake Louise.

    Proč by měla vyhrát: Česko si zřejmě ještě zcela neuvědomilo globální sílu téhle sněhové obojživelnice. Na konci minulé zimy Ledecká jako první závodnice v historii závodila na světových šampionátech v alpském lyžování i alpském snowboardingu a chystá se svou show rozbalit i na olympijských hrách v Pchjongčchangu. V alpských zemích už je dívka s komiksovým alter egem STR za skutečnou hvězdu. A pomalu ji objevuje i Amerika, o čemž svědčí nedávná velká story v New York Times. Zatímco na lyžích se Ledecká dere do špičky, na snowboardu létá jako skutečná komiksová Supergirl. Jasně dominuje, před konkurencí má náskok.

  • ADAM ONDRA

    Český lezec Adam Ondra vylezl v Norsku nejtěžší cestu na světě a zavedl nový stupeň obtížnosti 9cFoto Michal Beránek (Sport)

    Lezectví

    Věk: 24 let

    Co dokázal v roce 2017: první pokořitel nejtěžší cesty ve Flatangeru (9c), 2. místo na ME (obtížnost)

    Proč by měl vyhrát: Kdy se stane, aby někdo z Čechů posunul světové limity a stanovil pro sebe novou klasifikaci? Letos. Rok poté, co šlachovitý lezec Adam Ondra zdolal za rekordních osm dní nejtěžší vícedélkovou cestu na světě Dawn Wall v yosemitském masivu El Capitan, pustil se ještě do brutálnější akce a absolvováním drsné cesty v norském Flatangeru stanovil jako první muž v historii novou obtížnost trasy 9c! Rodák z Brna tím jen opět potvrdil, že mu limity jeho sportu už přestávají stačit a posunul hranici lidských možností na nový level. Doposud nejtěžší cesty měly podle klasifikace obtížnost 9b+ a na světě jsou zatím jen tři. Ty všechny už ale Ondra také zdolal.

  • KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

    Plíšková o přípravě: Makala jsem hlavně na kondici, hodně jsem naběhala
    Video se připravuje ...

    Tenis

    Věk: 25 let

    Co dokázala v roce 2017: první hráčka WTA (8 týdnů), vítězka 3 turnajů WTA (Brisbane, Dauhá, Eastbourne), semifinále Roland Garros, čtvrtfinále Australian Open a US Open, celková bilance 53 výher a 18 porážek

    Proč by měla vyhrát: Odehrála nejlepší sezonu kariéry, během níž se pevně usadila v nejužší světové špičce a útočila v posledních kolech grandslamových turnajů. Především první půlrok sezony se jí vydařil, což pětadvacetiletou rodačku z Loun katapultovalo 17. července na první místo světového žebříčku. Stala se první ryze českou hráčkou, která na tuto metu dosáhla. Na světovém trůnu strávila osm týdnů, sezonu zakončila na čtvrté příčce. Dalším velkým pokrokem je působení na grandslamech. Hráčka, která až do US Open 2016 nepřekonala třetí grandslamové kolo, se letos dostala mezi nejlepší čtyřku při Roland Garros a osmičku na Australian Open a US Open.

  • MARTINA SÁBLÍKOVÁ

    Trenér snědl asi hodně vtipné kaše, reaguje Sáblíková na olympijskou prognózu kouče Nováka
    Video se připravuje ...

    Rychlobruslení

    Věk: 30 let

    Co dokázala v roce 2017: 1. místo v SP (3000/5000 metrů), 1. místo na MS (5000 metrů), 2. místo na MS (3000 metrů), 2. místo na MS (víceboj)

    Proč by měla vyhrát: Říká se, že obhájit je těžší než vyhrát – kolikrát ale už ona za svou kariéru stanula zase a znovu nejvýše ze všech? Ani tento rok nebyl výjimkou. Triumfem na pětikilometrové trati na MS v Kangungu jen prodloužila svou vítěznou sérii táhnoucí se od roku 2007 a třináctým zlatem se stala nejúspěšnější rychlobruslařkou v historii MS. Včetně víceboje má tak již ve svém držení 17 zlatých medailí! K nim pak tento rok přidala i další dvě stříbra (3000 metrů a víceboj) a pojedenácté ovládla Světový pohár na dlouhých tratích. Byť ji v úvodu olympijské sezony trápila bolavá záda, příští rok v Koreji bude patřit opět k hlavním českým medailovým nadějím. 

  • ONDŘEJ SYNEK

    Synek po pátém titulu z MS: Na konci závodu už nebylo co řešit
    Video se připravuje ...

    Veslování

    Věk: 35 let

    Co dokázal v roce 2017: 1. místo na MS (popáté v kariéře), 1. místo na ME

    Proč by měl vyhrát: Je téměř neuvěřitelné, že tenhle fenomén skončil v anketě Sportovec roku zatím jen jednou třetí. Zatímco s jeho slavným předchůdcem Václavem Chalupou sportovní národ bolestně prožíval nikdy nevyužitou zlatou šanci, Synek na letošním MS v americké Sarasotě triumfoval už popáté v kariéře. (POPÁTÉ!) Stal se legendou sportu opravdových chlapů, málokterá disciplína člověka prověří ve fyzické a mentální odolnosti jako samotářský boj mozolnatých dlaní na skifu. Synek je kanon nad kanony. Svým pátým titulem vyrovnal dosavadní rekord Novozélanďana Mahého Drysdalea a Němce Petera-Michaela Kolbeho. Jeho jarní vítězství na mistrovství Evropy v rozjitřené atmosféře račického areálu mělo příchuť národní oslavy.

  • BARBORA ŠPOTÁKOVÁ

    Špotáková v roli zpěvačky: Jsem ráda, že jsem se do toho nakonec nechala ukecat, nádherný zážitek
    Video se připravuje ...

    Atletika, hod oštěpem

    Věk: 36 let

    Co dokázala v roce 2017: 1. místo na MS, 1. místo v celkovém hodnocení Diamantové ligy

    Proč by měla vyhrát: Před čtyřmi lety se rozešla s koučem Janem Železným a v roce 2015 znovu spojila síly s bývalým trenérem Rudolfem Černým. V olympijské sezoně 2016 ji ještě hodně ovlivnilo zranění z jara, i tak na olympiádě v Riu de Janeiro brala bronz. V roce 2017 se ale naplno potvrdilo, že staronové spojení funguje dokonale a mělo smysl. Titul mistryně světa už ve své sbírce sice věhlasná oštěpařka měla, ale pouze jediný, a to deset let starý z Ósaky 2007. Proto toužila po dalším. A povedlo se. Radost svým fanouškům pak způsobila ještě jednou, když na konci sezony ovládla celkové hodnocení Diamantové ligy.

  • JKUB VADLEJCH

    Oštěpaři přivezli své medaile z MS. Trenérský sen, děkoval jim Železný
    Video se připravuje ...

    Atletika, hod oštěpem

    Věk: 27 let

    Co dokázal v roce 2017: 2. místo na MS, 1. místo v celkovém hodnocení Diamantové ligy

    Proč by měl vyhrát: V nabité konkurenci, kde trojice Němců hází za 90 metrů a přidávají se k nim další, není snadné vyniknout. Přesto se to svěřenci Jana Železného podařilo. Na mistrovství světa v Londýně zazářil druhým místem. V jeho případě to byla jen otázka času. Že patří mezi oštěpařskou špičku, už v posledních letech dokázal. Loni ovládl celkové pořadí oštěpu v Diamantové lize a letos tento úspěch, který je založený na stabilní dobré výkonnosti, zopakoval. Na MS v Londýně si navíc vylepšil osobní rekord, kterým pokulhává za magickou hranicí 90 metrů už jen o 27 centimetrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud