Jan Jaroch
28. října 2017 • 17:00

Vytrvalá studentka Plíšková se znovu zlepšila. Ale za úspěchy je i vykřičník

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Singapurský Turnaj mistryň byl dokonalým obrazem Karolíny Plíškové v sezoně 2017. U rovníku začala dvěma výhrami a končila dvěma porážkami, skvěle rozjetý velký turnaj nezvládla dorazit. Semifinále Masters je neoddiskutovatelným úspěchem, za kterým by měl však být připsaný malý vykřičník. Tak jako za celou zatím životní sezonou Plíškové, v níž se opět zlepšila a posunula na novou úroveň.



Klíčovým a nejviditelnějším pokrokem jsou výsledky na grandslamech. Jedno semifinále, překvapivě na nejméně oblíbené antuce v Paříži a dvě čtvrtfinále na nejsilnějších betonových površích v Melbourne a New Yorku, celkem 14 vyhraných zápasů (ve zbytku kariéry jich ovládla 19).

Ač se letos ani na jednom z grandslamů nepotkala s výraznější formou, úroveň jejího tenisu se zlepšila natolik, že dokázala i tak soupeřky porážet. A to je přesně to, co tenisté hledají – konzistenci a laťku, pod kterou nejdou. Čím výš visí, tím lepší jste. Plíšková ji v sezoně 2017 dokázala vyšponovat nejvíc v životě, proto naprosto po právu mluví o NEJ roce.

SESTŘIH: Plíšková - Wozniacká 0:2. Semifinále rozhodl šílený první set
Video se připravuje ...

Ke klenotům letošní sezony budou patřit i tři tituly, čímž svůj zisk posunula na 9 a už jen jeden jí chybí například do zisku Heleny Sukové. A samozřejmě je tu osm týdnů na místě světové jedničky, což dokázala jako první Češka. Kromě takových sexy met tu byly i detaily. Například neustálá přítomnost slovenských kondičních koučů na turnajích, mravenčí práce na pohybu je skutečně znát.

V březnu bude Karolíně 26 let, což už je věk, kdy se tenisté a tenistky obvykle příliš dramaticky nezmění. I proto je stále zřetelnější, s kým máme tu čest. S výbornou hráčkou, jejíž tenis je víc stavěný k vyrovnaným výkonům (letos prohrála z 21 turnajů jen dvakrát v úvodním kole) a pro to být první na světě, než k opravdu velkým triumfům. Ač rozehraje největší akce skvěle, nápadně často je nedokáže docvaknout k titulu – ať už to byl případ současného Masters či jarních turnajů v Miami a Indian Wells, kde se prodrala mezi nejlepší čtyřku.

Jsou to spojené nádoby s jejím tenisem na procenta, ke kterému tak tíhne a který si nenechala vymluvit od kouče Davida Kotyzy, jenž byl i kvůli tomu odstraněn z týmu. Jak vést a zvládat i ty největší mače, v tom se ji pokusí teď přeškolit nový trenér Tomáš Krupa.

Do rukou dostává slečnu, která od roku 2006, co ji registruje žebříček, končí pokaždé sezonu na vyšší příčce, než ji začala. I to strašně moc vypovídá o vytrvalé studentce tenisu Karolíně Plíškové.

Karolína Plíšková (vlevo) gratuluje Caroline Wozniacké k postupu do finále Turnaje mistryň
Karolína Plíšková (vlevo) gratuluje Caroline Wozniacké k postupu do finále Turnaje mistryň

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud