25. června 2021 • 13:25

Atletka zachytila zkázu po tornádu, hokejisté poslali část prémií za MS

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krupobití, bouřky i větrný vír, nejspíš tornádo, ve čtvrtek večer drtivě zasály jih Moravy. Přírodní katastrofa za sebou nechala obrovskou spoušť: oběti na životech, zraněné lidi, domy bez střech, popadané domy, převrácená auta, polámané stromy, kostel bez věže, ale také třeba zničený atletický stadion v Hodoníně... Zkázu zachytila atletka Kristiina Mäki, která tam trénuje. Do pomoci postiženým se zapojila hokejová reprezentace i fotbalové Slovácko. Šok z obrovské katastrofy vystihuje video, které na sociálních sítích zachycuje muže, jak ve zničeném domě najde fotbalový míč. 



Muž z jedné ze zasažených obcí prochází zničeným domem a naříká. „Nejsem mrtvej. Být nahoře, tak prostě umřu,“ vzlyká, zatímco vychází do prvního patra domu, kterému tornádo odneslo střechu. V ruinách najde fotbalový míč. „Teď abych si našel druhou kopačku a vydělal si fotbalem pro mou rodinu,“ říká s bezmocí v hlase, zatímco jeho matka ho utěšuje. „Ríšo, super, žijeme.“ Video vystihuje, jak ničivé následky tornádo způsobilo. 

Stav před a po zachytila na Instagramu běžkyně Kristiina Mäki, která ještě včera trénovala na dráze hodonínského atletického stadionu, kam vzala i svého syna Kaapa, kterého má s dalším českým reprezentantem Filipem Sadínkem.

Jak to na stejném místě vypadá dnes?  Stadion, kde by se za rok mělo uskutečnit mistrovství republiky, přišel o velkou část střechy, přesný rozsah škod se teprve zjišťuje. Český atletický svaz proto pomohl zorganizoval veřejnou sbírku. Příspěvky můžete posílat na transparentní účet číslo 1441397319/0800.

„Je naší povinností Hodonínským pomoci. Zdejší atletický klub má přes dvě stovky registrovaných členů a je šestý největší v kraji. Věřím, že naše atletická rodina a fanoušci našeho sportu ukáží svou soudržnost a společně pomůžeme hodonínským atletům jejich stadion obnovit. Osobně klub ve sbírce finančně také podpořím,“ řekl šéf atletického svazu Libor Varhaník.

Takhle tornádo poničilo atletický stadion v Hodoníně
Takhle tornádo poničilo atletický stadion v Hodoníně

Večerní události vyvolaly obrovskou vlnu solidarity mezi lidmi z celé republiky, kteří nabízejí finanční pomoc, oděvy i to, že přijedou přímo na nejhůře zasažená místa.

Sport samozřejmě nezůstává stranou. Hráči a členové realizačního týmu hokejové reprezentace spolu se svazem dali dohromady milion korun.

„Chci poděkovat kapitánovi Janu Kovářovi , který nás dnes ráno kontaktoval s tím, že se hráči vzdají ve prospěch postižených obcí významné části odměn z mistrovství světa a abychom tyto prostředky poslali na jejich účty,“ informoval prezident Českého hokeje Tomáš Král. „K iniciativě se ještě v průběhu dopoledne připojili i členové realizačního týmu a další podporu pošleme z prostředků Českého hokeje, takže celková pomoc dosáhne milionu korun.“

Blíže nespecifikovanou finanční částku poslala i česká fotbalová reprezentace, kterou v nedělí čeká osmifinále EURO s Nizozemskem.„Posláním sportovce nejsou prioritně jeho výsledky, ale fakt, že by měl jít vzorem. V tomto smyslu jsme s kluky ani na chvíli neváhali a rozhodli se pomoci i finanční cestou. Nejde tady ale jen o peníze, mělo by zaznít ještě jednou velké DÍKY všem, kteří nyní pomáhají v oblasti Hodonína s odstraňováním škod, a kteří jsou také psychickou podporou všech zasažených lidí v této nelehké situaci,“ řekl iniciátor sbírky v národním týmu, obránce Ondřej Čelůstka. Stoper Sparty je rodákem ze Zlína.

Do pomoci se chce zapojit také fotbalový klub 1. FC Slovácko, který má k postiženým oblastem z účastníků nejvyšší soutěže nejblíž. „Myslíme na všechny, které zasáhly večerní bouřky a doufáme, že jste všichni v pořádku a bezpečí,“ vzkazuje klub, který si v minulé sezoně vybojoval účast v Konferenční lize a se společností Donio chystá sbírku na pomoc nejpostiženějším obcím. 

Pozadu nezůstává ani Sparta. Letenští nabízejí v aukci zážitky nejen pro své fanoušky, z nichž poputuje výtěžek do oblastí na jižní Moravě zasažených tornádem. Více se o dražbě dočtete ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud