21. května 2009 • 18:27

Štěpánek jede vylovit tři rekordy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Náročný týden má před sebou český sportovní potápěč Martin Štěpánek. V egyptském Šarm aš-Šajchu bude od pátku do soboty 30. května usilovat o dosažení světových rekordů ve třech disciplínách volného potápění.



Štěpánek v minulosti vytvořil celkem jedenáct světových rekordů, ale v současnosti nedrží žádný. V Rudém moři se připravuje od začátku května.

"Martin se cítí skvěle a měl by být dobře připravený," řekl organizátor akce a prezident asociace AIDA David Čani. Nejprve čeká jednatřicetiletého potápěče pokus v královské disciplíně, jíž je konstantní váha s ploutvemi.

Sportovec se potápí do hloubky pouze za pomoci vlastních sil a monoploutve a nesmí se dotknout vodícího lana s výjimkou obrátky v nejhlubší části ponoru.

Martin Štěpánek Martin ŠtěpánekFoto Internet


Současným držitelem rekordu v této disciplíně je Rakušan Herbert Nitsch s hloubkou 120 metrů. Rekord přitom vylepšil o šest metrů teprve v průběhu dubna při závodech na Bahamských ostrovech.

Štěpánek plánuje 122 metrů oproti původním 115. "Je to samozřejmě obrovský rozdíl, celkem 12 vteřin navíc po cestě tam a zpátky. Martin se původně připravoval na těch 115, ale i přesto by to neměl být problém," míní Čani.

Rekord při konstantní váze bez ploutví, při které se sestupuje i vystupuje prsařským stylem, vlastní Novozélanďan William Trubridge. Svůj výkon na Bahamách vylepšil o dva metry na 88 metrů.

Nejlepší v disciplíně free immersion, ručkování po laně dolů i nahoru bez ploutví, je také Rakušan Nitsch s výkonem 109 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud