11. září 2017 • 09:29

Nejlepší bojové umění? Slyšeli jste o WingTsun?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otázka nezní „jaké bojové umění je nejlepší“, nýbrž „jaké bojové umění bude nejlepší pro mě“. Každý, kdo se chce stát bojovníkem má své konkrétní představy, ideje i různá omezení, které ho ovlivní v tom, jaký styl si sám pro sebe vybere.



Někdo chce soutěžit, někdo chce zlepšovat fyzickou zdatnost, jiný se chce ubránit, někdo chce porazit své démony v hlavě. Každého volba. My vám teď přiblížíme, jaká asi bude cesta toho, kdo si vybere bojové umění WingTsun. K tomu je samozřejmě dobré zjistit, jaký vlastně ten WingTsun je.

Bojové umění WingTsun je jiné, říká trenér Lukáš Holub. Jeho školu najdete ve Štěpánské 8 v PrazeFoto ewto.cz

Odkud se umění WingTsun vzalo?

WingTsun je zhruba 300 let staré čínské bojové umění. K jeho vzniku se váže legenda o tom, že ho založila žena, čínská mniška, která ho předala své žákyni, jež se chtěla ubránit dotěrnému nápadníkovi, který si nárokoval její ruku. Pravdivost této legendy nelze ověřit, ovšem jedno je jisté- ať už bylo založeno kýmkoliv, jeho principy umožňují, aby se ho naučil kdokoliv, tedy i ženy či děti. Není zde důležitá síla.

Do Evropy se WingTsun dostal díky jeho stále aktivnímu „otci“ německého původu, velmistru Kernspechtovi, který zde založil organizaci EWTO, odnož čínské bojové asociace. Mimo jiné se postaral i o to, aby adaptoval WingTsun na naše evropské poměry a vyzdvihl ty z jeho kvalit, které jsou pro nás dobře použitelné například v obyčejném reálném boji na ulici. 

Podíváte-li se na některá z aktuálních videí, kde je praktikován WingTsun, může se to zdát na hony vzdálené od tradičních čínských bojových lekcí. Zdání ale v tomto případě klame. Tradiční principy, tréninkové formy a cvičení, i myšlenky – to vše je nadále platným základním kamenem ve výuce WingTsun u nás.

WingTsun je cesta rozvoje těla i duchaFoto ewto.cz

Jak tě Wing Tsun ovlivní?

Toto bojové umění se vyvíjelo stovky let, a sice v souladu s čínským duchovním řádem. Nejvíce je ovlivněno taoistickými myšlenkami. Pro příklad některé z nich - svět je neustále v pohybu; detail nelze oddělit od celku, jako celek nelze oddělit od detailu; protiklady harmonizují krajnost; stálost neexistuje. Bojovníkovi pomáhá pracovat nejen na své fyzické, ale i na duševní rovnováze. Bojovník je přirovnáván k vodě, která vším prostupuje a pokud nemůže přímo, překážku obtéká. Je zároveň poddajná i ničící.

Co tě Wing Tsun naučí?

Bojovat! A skrze cestu, na které si prožiju prohry, se naučím vyhrát. Pomineme-li teď osobnostní rozvoj jedince, pak mě provede cestou od žáka k mistrovským stupňům. Je třeba mít tu trpělivost, disciplínu a morálku k tomu, abych se učil postupně navazující programy, které jsou velmi pečlivě didakticky definovány tak, aby byl vývoj optimální. Od počátku člověk pracuje na tzv. „Velkých sedmi dovednostech“ - rozvoj bdělosti, pohyblivosti, rovnováhy, jednoty těla, senzitivity, timingu a bojového ducha. 

Je to komplexní bojový systém

WingTsun umí použít všechny části lidského těla k provedení útoku. Kopy, údery pěstí, údery dlaní, seky hřbetem ruky, vpichy prsty (do očí), údery lokty, údery hlavou, atd.

„Stejně tak využívá i jemnější úchopové kontrolní techniky, jako páky, škrcení a znehybnění. V případě potřeby umí podpořit svou obranyschopnost použitím různých zbraní, byť se nejedná o čistě zbraňový systém,“ říká Lukáš Holub, trenér Wing Tsun, jehož školu najdete ve Štěpánské ulici 8 v Praze. Po celé České republice najdete 19 škol.

Jako bojovník WingTsun tedy nastupujete na cestu sebezdokonalování, rozvoje těla a ducha, učení se. Být bojovníkem neznamená vyzrát pouze nad svým soupeřem, ale i vyzrát nad sebou samým.

Více info i videa najdete na ewto.cz

Články odjinud


Články odjinud