10. února 2009 • 10:28

Prezident českého tenisu chválí Štrougala!

Autor: Pavel Krejča
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident českého tenisového svazu Ivo Kaderka (45) šokoval diváky České televize. V sobotním pořadu Na slovíčko s Otakarem Černým vychválil bývalého komunistického premiéra Lubomíra Štrougala (84)!



Muže, který za totality zřídil speciální jednotku StB pro fyzickou likvidaci zrádců režimu.

Co přesně řekl? Na poznámku moderátora Černého „U nás byl za komunismu tenis téměř zakázaný“, namítl: „Tak u nás to bylo specifické. Tenisté hrozně nadávali na režim, ale tehdejší předseda vlády pan Štrougal tenis miloval a tenistům umožnil neskutečné podmínky,“ prohlásil Kaderka.

Ota Černý reagoval: „Nebudeme dělat Štrougalovi reklamu, pane prezidente!“ Jenže Kaderkovi to nedalo a zopakoval. „Ale je to pravda. Štrougal postavil tenistům velký stadion a hráči měli dolary a jezdili v mercedesech.“

Na včerejší dotaz Blesku, jak tato slova myslel, odpověděl.

„Proboha, to neznamená, že bych na komunisty vzpomínal v dobrém. Za komunismu tu bylo Biľakovo křídlo (Vasil Biľak, vrcholný stranický politik), který byl proti sportu. Na druhé straně Štrougal sport podporoval. Díky němu měli naši tenisté výjezdní doložku a mohli jezdit na zahraniční turnaje. To je prostě jen historický fakt,“ obhajoval Kaderka.

Tak moment. Historickým faktem také je, že nejlepší čeští tenisté jako Ivan Lendl či Martina Navrátilová kvůli komunismu emigrovali. Důvod? Za vlády Husáka, Štrougala apod. se prostě nemohli stát světovými jedničkami.

„Musel jsem z Československa odejít. Kvůli lepším podmínkám na přípravu i proto, že jsem poznal, co to je komunismus,“ líčil kdysi Lendl americkým novinářům.


SLOVNÍ PŘEHMATY PREZIDENTA KADERKY
Obvinil rozhodčí (únor 2004)
Po porážce od Španělů v Davis Cupu (2:3) Kaderka řekl, že za vyřazení Čechů mohou chyby čárových sudích, a odvolal předsedu komise rozhodčích Petra Flašara. „To, jak soudcovali, byl skandál. Kvůli nim jsme přišli o miliony korun,“ prohlásil Kaderka.

Naštval Navrátilovou (červen 2006)
„Ivo Kaderka je hulvát a žárlivý muž. V životě se s ním nebudu bavit,“ reagovala Martina Navrátilová na slova Kaderky, který kritizoval její přístup k turnaji Prague Open. Podle Kaderky hrála v Praze jen kvůli penězům – a požadovala milion korun.

Urazil Kodeše (prosinec 2007)

„Tohle jsou lidi, kteří nenašli náhradní životní program. Proboha, ať dělají něco pořádného. Nikdo jim nepoleze do zadku.“ Tak Kaderka reagoval na výčitky Heleny Sukové a Jana Kodeše, že nebyli pozváni do lóže při daviscupovém duelu se Švýcary.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud