Pavel Novotný
26. ledna 2017 • 21:20

Paradox bulharského tenisu. Hvězda Autralian Open Dimitrov a pak už nic

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhou dobu se mu díky obrovskému talentu a stylovému jednoručnému bekhendu přezdívalo "Baby Federer". Bulhar Grigor Dimitrov se měl stát budoucí superstar světového tenisu. To se však dlouho rodákovi z Haškova nedařilo naplnit. Až do letošního Australian Open, kde se pětadvacetiletý obdivovatel Pete Samprase postaví v životním zápase v semifinále Rafaelu Nadalovi. A pak možná i v boji o svůj první grandslamový titul legendě největší - Rogeru Federerovi.



V roce 2014 se dočkal svého největšího úspěchu, když se probil mezi poslední čtyři na slavné wimbledonské trávě. O pár týdnů později žebříček Dimitrova registroval na životním osmém místě světa a čekalo se, že hvězda tehdy třiadvacetiletého tenisty poletí jen nahoru. Ve stejném roce přidal bulharský talent k svému do té doby jedinému turnajovému triumfu další tři - v Acapulcu, na trávě v Queens´Clubu a antuce v Bukurešti.

Tím se však Dimitrovův progres zastavil. V roce následujícím se sezonou spíše protrápil. K úspěchům může řadit jen osmifinále na Australian Open, čtvrtfinále v Madridu či Monte Carlu. Na grandslamech to byla bída. Kromě zmíněného Melbourne skončil na French Open hned v prvním kole, ve Wimbledonu a na US Open ve druhém. Mnohem více, než tenisové úspěchy, skloňovala média jeho vztah s hvězdou Marií Šarapovovou.

SOUPEŘI DIMITROVA NA AUSTRALIAN OPEN
KOLO SOUPEŘ VÝSLEDEK NA ŽEBŘÍČKU
čtvrtfinále David Goffin (Bel.) 6:3, 6:2, 6:2 11.
osmifinále Denis Istomin (Uzb.) 2:6, 7:6, 6:2, 6:1 117.
3. kolo Richard Gasquet (Fra.) 6:3, 6:?2, 6:1 18.
2. kolo Hyeson CHung (J. Korea) 1:6, 6:4, 6:4, 6:4 105.
1. kolo Christopher O´Connell (Aus.) 7:6, 6:3, 6:3 231.

 Tříletý poměr se však v polovině roku  2015 nakonec rozpadl. "Naše cesty se rozdělily. Zažili jsme spolu úžasné chvíle. Teď se budu naplno koncentrovat na hru a jsem si jistý, že se výsledky brzy ukážou. Tohle léto je pro mne nový začátek," dodal tehdy 16. hráč světového žebříčku.

Žebříčkový i herní propad Dimitrova však pokračoval i roce minulém. Bulharovo jméno se v červnu loňského roku nacházelo až na čtyřicátém místě světa a odborníci se čím dál tím více začali přiklánět k názoru, že mladý tenista se zařadí po bok dalších desítek, kteří nevyužili svůj potenciál.

Dimitrovova krize dosáhla vrcholu v květnu loňského roku, když vypadl pětkrát v řadě v prvním kole. Obrat přišel až v Cincinnati, kdy si Bulhar zahrál semifinále, na US Open se probil přes tři soupeře, v Pekingu došel až do finále, kde skončil na Murraym. Rok zakončil na sedmnáctém místě, ani tak ho však většina tenisové veřejnosti rozhodně neřadila mezi očekávaná překvapení Australian Open.

NEJLEPŠÍ BULHARŠTÍ TENISTÉ
JMÉNO NA ŽEBŘÍČKU
Grigor Dimitrov 15.
Alexandar Lazov 425.
 Dimitar Kuzmanov  434.
 Alexandar Lazarov  600.

 A rok 2017? Grigor Dimitrov ovládl hned svůj úvodní turnaj roku v Brisbane a jeho jízda pokračuje i na Australian Open. V letošním roce se tak může pyšnit neskutečnou bilancí 10:0.

"Každý o něm ví, že by mohl být až na vrcholu, že už dříve mohl být lepším hráčem. Letos začal sezonu neuvěřitelně dobře, proto očekávám těžký zápas," řekl jeho semifinálový soupeř Rafael Nadal, který se s Dimitrovem utkal osmkrát a jen jednou odcházel jako poražený.

"Grigor tady předvádí výborné výkony. Buď si zahraju s ním o jeho první grandslamový titul, nebo jako několikrát v minulosti s Nadalem, uvidíme," ocenil výkony Bulhara Roger Federer, který si v semifinále poradil v pěti setech se Stanem Wawrinkou.

Grigor Dimitrov je v bulharském tenise opravdovým zjevením. V balkánském státě není tento sport zrovna na prvním místě, a své krajany aby světová patnáctka v žebříčku pohledala.

Bulharská dvojka a trojka se plácají v první polovině páté stovky, což odpovídá i výkonům v Davisově poháru, kde byste stát u Černého moře našli ve třetí skupině (čtvrtá nejvyšší). V daviscupovém žebříčku se Bulharsko nachází na 49. místě ve společnosti Mexika, Salvadoru, Pákistánu či Barbadosu.

GRIGOR DIMITROV
NAROZEN: 16.5. 1991
NA ŽEBŘÍČKU: 15. (nejvýše 8.)
VÝŠKA/VÁHA 191cm/80kg
VYHRANÝCH TURNAJŮ: 5
HRAJE RUKOU: pravou
LETOŠNÍ BILANCE: 10:0
PRIZE MONEY: 7 554 576 dolarů
TRENÉR: Daniel Vallverdu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud