26. ledna 2017 • 12:41

Legendy jsou ve finále! Vybojoval ho Federer i sestry Williamsovy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je opravdu rok 2017? Do finále Australian Open se totiž dostali legendární tenisté, u kterých si mnozí mysleli, že už tak vysoko znovu nedosáhnou. Švýcar Roger Federer do něj postoupil po výhře nad krajanem Stanem Wawrinkou 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3 a má na dosah osmnáctý grandslamový titul. Jasno je mezi ženami, po čtrnácti letech se v Melbourne znovu odehraje finále sester Sereny a Venus Williamsových. Mladší Serena v něm bude v sobotu útočit na rekordní třiadvacátý grandslamový titul a návrat na pozici světové jedničky. Venus je v australském finále poprvé od roku 2003.



Soupeřem čtyřnásobného vítěze z Melbourne Federera v nedělním finále bude buď jeho velký rival Rafael Nadal ze Španělska, nebo Bulhar Grigor Dimitrov.

Federer hraje první turnaj po půlroční pauze zaviněné problémem s kolenem a je k nezastavení. "Ani v nejdivočejších snech mě tohle nenapadlo," řekl na kurtu.

Na Australian Open tak může navázat na své vavříny z 2004, 2006, 2007 a 2010. Postoupil do osmadvacátého grandslamového finále a prvního od US Open 2015. Svůj poslední sedmnáctý titul získal v roce 2012 ve Wimbledonu.

Zápas s Wawrinkou měl Federer výborně rozehraný. V koncovce získal první set a ovládl i druhou sadu. Wawrinka hrál slušně, ale o něco více kazil a po jednom nepřesném bekhendu dokonce vzal raketu a zlomil ji přes koleno vejpůl.

Po druhém setu se Wawrinka nechal v útrobách stadionu ošetřit a vrátil se s páskou pod pravým kolenem. Jako by se mu podařilo Federera dostat z rytmu, získal třikrát v řadě jeho servis a vrátil se do utkání. "Asi se uvolnil, já jsem nepodával tak dobře a pak bylo těžké ho zastavit. Byl jsem najednou svázaný," řekl Federer.

Wawrinka získal hladce třetí set a po skvělém prohozu korunoval brejk na 5:4 i ve čtvrtém setu. Čistou hrou sadu ukončil a vynutil si rozhodující dějství.

Před začátkem pátého setu odešel na ošetření Federer. Důvodem byly nespecifikované problémy s nohou. "Trápí mě celý týden a v utkání od druhé hry. Normálně si ošetření během zápasu neberu, ale Stan už ošetřován byl, tak jsem si říkal, že ho to nerozruší a fanoušci se taky nebudou zlobit," řekl Federer.

Na úvod páté sady Federer odvrátil dva brejkboly. "Ježíš, tolik," divil se po utkání v rozhovoru s Jimem Courierem. Za masivní podpory fanoušků se mu podařilo získat rozhodující brejk na 4:2, když Wawrinka při brejkbolu udělal dvojchybu. "Pak to šlo strašně rychle, až jsem se ujišťoval, že vidím skóre správně," řekl Federer.

Federer využil hned první mečbol a v pětatřiceti letech je nejstarším grandslamovým finalistou o od roku 1974, kdy hrál devětatřicetiletý Ken Rosewall o titul na US Open. "Nechám tady všechno, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit, tak to bude jedno," řekl bývalý první hráč světa Federer směrem k boji o titul.

Stan Wawrinka si na kurtu přivolal i lékařskou pomoc
Stan Wawrinka si na kurtu přivolal i lékařskou pomoc

Serena může přeskočit Grafovou

Šestatřicetiletá Venus postoupila do finále po výhře v semifinále nad krajankou Coco Vandewegheovou 6:7, 6:2 a 6:3. Její o patnáct měsíců mladší sestra Serena pak z pozice turnajové dvojky zcela suverénně přehrála 6:2 a 6:1 Chorvatku Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, čtvrtfinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové .

Sedminásobná grandslamová šampionka Venus Williamsová hrála finále Melbourne jedinkrát v roce 2003 a prohrála právě se sestrou Serenou. Do finále na grandslamu se Venus dostala poprvé od prohraného finále Wimbledonu v roce 2009.

Venus Williamsová zdolala Vandewegheovou, která hrála první grandslamové semifinále v kariéře, za dvě a čtvrt hodiny. Třináctá nasazená Venus sice prohrála v tie-breaku první set, ale jinak odvrátila dvanáct ze třinácti brejkbolů. Soupeřce vzala podání pětkrát, naposledy v posledním gamu, ve kterém využila čtvrtý mečbol.

"Ráda bych ji viděla na druhé straně sítě," přála si Venus, aby se v sobotním finále potkala se sestrou, šestinásobnou vítězkou Australian Open.

Venus se přání splnilo, Serena duelu s Lučičovou-Baroniovou svou razancí dominovala a 79. hráčku světa porazila za pouhých padesát minut. Sestry proti sobě hrály grandslamové finále už osmkrát a Serena vede bilanci 6:2, celkově 16:11. "Ona je jednoduše můj život, moje všechno," řekla Serena o vztahu s Venus.

Serena triumfovala na Australian Open v letech 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 a předloni. Před rokem prohrála ve finále s Němkou Angelique Kerberovou, kterou v případě letošního zisku titulu sesadí z pozice světové jedničky.

Třiadvacátým grandslamovým titulem by Serena Williamsová překonala Němku Steffi Grafovou a stala by se nejúspěšnější hráčkou v open éře.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:

B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.) 7:6 (7:1), 6:3, Kontinen, Peers (4-Fin./Austr.) - Polmans, Whittington (Austr.) 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

V. Williamsová (13-USA) - Vandewegheová (USA) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3
S. Williamsová (2-USA) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 6:1,

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud